Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Oro på Sandvik efter besked om besparingar

Sandvik presenterade i veckan ett sparpaket som innebär 580 färre tjänster inom koncernen, vilket skapat oro bland Unionens medlemmar. Unionenordförande på Sandviks koncernfack, Thomas Lilja, hoppas att merparten av neddragningarna i Sverige kommer att lösas genom avtalspensioner.
Johanna Rovira Publicerad 19 maj 2022, kl 14:17
Skylt utanför Sandviks huvudkontor i Sandviken.
Sandvik ska dra ner 580 tjänster inom koncernen. Foto: Johanna Norin/TT

Thomas Lilja, koncernklubbordförande för Sandvik i Sverige och även lokal Unionenordförande på Sandvik Coromant i Sandviken, har blivit nedringd av oroliga Unionenmedlemmar sedan beskedet om ett sparpaket för att öka bolagets konkurrenskraft kom på onsdagen.

– Beskedet har skapat en ordentlig oro. Jag har försökt lugna ner medlemmarna genom att tala om att det är alldeles för tidigt att säga hur neddragningarna kommer att påverka oss i Sverige, säger han. 

Sandviks vd Stefan Widing har till TT sagt att huvuddelen av tjänsterna kommer att försvinna utanför Sverige, där verksamheten är större.

– Det är lite tråkigt att man redan nu säger att de största neddragningarna ska göras inom Sandvik Machining Solutions, som Sandvik Coromant tillhör, säger Thomas Lilja.

Tidigare personalneddragningar på Sandvik har kunnat lösas genom frivilliga uppsägningar och framför allt genom avtalspensioner. Thomas Lilja hoppas att den möjligheten kommer att finnas även denna gång.

– Jag är positiv till frivillighetslösningar som går ut till samtliga anställda. Företaget går ju bra och jag är glad att det inte har pratats något om kompetensväxling än så länge  – ett ord som är som ett rött skynke för oss på Sandvik.

– På senare tid verkar ledningen ha börjat inse vikten av att erbjuda kompetensutveckling till alla medarbetare. Och när det kommer dithän att man ska börja säga upp folk väger kompetens alltid tyngre än anställningsår, säger Thomas Lilja. 

Arbetsmarknad

1 500 tjänster ska bort på H&M

I går meddelade H&M:s ledning att 1 500 tjänster ska försvinna.
– Nu inriktar vi oss primärt på att finnas till för och stötta våra medlemmar genom den här processen, säger Robin Olofsson, ordförande i Unionenklubben.
Anita Täpp Publicerad 1 december 2022, kl 08:27
Foto utanför H&M-butik
H&M berättade under onsdagen att 1 500 tjänster ska bort. Fredrik Sandberg/TT

I slutet av september meddelade H&M att man årligen ska spara två miljarder kronor.

Och enligt ett pressmeddelande från klädjättens ledning ska nu 1 500 tjänster försvinna.

Bakgrunden till beslutet är enligt uppgift att klädjättens satsning på utveckling inom e-handel, appar och AI har blivit för kostsam.

 Man ska fokusera mer på våra kärnområden, har Robin Olofsson sagt till Kollega i en tidigare intervju.

De nära 3 500 anställda på H&M:s it-avdelning fick under onsdagen information om att organisationen ska bantas med 2 000 tjänster, inklusive konsultuppdrag.

600 tjänster flyttas utomlands

I och med det här så kommer H&M också flytta över 600 tjänster till andra länder, bland annat i Östeuropa.

 – Det som kommer hända nu är att nästan alla inom it kommer att behöva söka om sina jobb. Vi har också runt 800 konsulter som får gå. Så vi i klubben uppskattar att dryg 2 500 anställda kommer att behöva söka om de 1 500 platser som blir kvar i Sverige, säger Robin Olofsson och fortsätter:

– Vi tycker det är för jävligt tråkigt för kollegorna och medarbetarna att de efter den stora neddragningen som gjordes 2020 ska behöva gå igenom det här igen. Och det har varit en tuff och påfrestande förhandling att komma fram till dagens besked.  Men nu inriktar vi oss primärt på att finnas till för att stötta våra medlemmar genom den här processen.