Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Oro på Sandvik efter besked om besparingar

Sandvik presenterade i veckan ett sparpaket som innebär 580 färre tjänster inom koncernen, vilket skapat oro bland Unionens medlemmar. Unionenordförande på Sandviks koncernfack, Thomas Lilja, hoppas att merparten av neddragningarna i Sverige kommer att lösas genom avtalspensioner.
Johanna Rovira Publicerad
Skylt utanför Sandviks huvudkontor i Sandviken.
Sandvik ska dra ner 580 tjänster inom koncernen. Foto: Johanna Norin/TT

Thomas Lilja, koncernklubbordförande för Sandvik i Sverige och även lokal Unionenordförande på Sandvik Coromant i Sandviken, har blivit nedringd av oroliga Unionenmedlemmar sedan beskedet om ett sparpaket för att öka bolagets konkurrenskraft kom på onsdagen.

– Beskedet har skapat en ordentlig oro. Jag har försökt lugna ner medlemmarna genom att tala om att det är alldeles för tidigt att säga hur neddragningarna kommer att påverka oss i Sverige, säger han. 

Sandviks vd Stefan Widing har till TT sagt att huvuddelen av tjänsterna kommer att försvinna utanför Sverige, där verksamheten är större.

– Det är lite tråkigt att man redan nu säger att de största neddragningarna ska göras inom Sandvik Machining Solutions, som Sandvik Coromant tillhör, säger Thomas Lilja.

Tidigare personalneddragningar på Sandvik har kunnat lösas genom frivilliga uppsägningar och framför allt genom avtalspensioner. Thomas Lilja hoppas att den möjligheten kommer att finnas även denna gång.

– Jag är positiv till frivillighetslösningar som går ut till samtliga anställda. Företaget går ju bra och jag är glad att det inte har pratats något om kompetensväxling än så länge  – ett ord som är som ett rött skynke för oss på Sandvik.

– På senare tid verkar ledningen ha börjat inse vikten av att erbjuda kompetensutveckling till alla medarbetare. Och när det kommer dithän att man ska börja säga upp folk väger kompetens alltid tyngre än anställningsår, säger Thomas Lilja. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.