
Det är Manpower Group som har frågat 763 företagare runt om i Sverige om deras behov av arbetskraft till hösten.
– I dag har vi den mest omfattande kompetensbristen i Sverige på 12 år, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group, i ett pressmeddelande.
I mellersta Sverige är trenden starkast, här ökar efterfrågan med 24 procent. Starkast jobbprognoser finns i tur och ordning inom parti- och detaljhandeln, tillverkningsindustrin, hotell- och restaurang och byggbranschen.
Till TT säger Lars Forseth att det handlar om kompetens som behövs för digitaliserings- och robotiseringsförändringen: IT-kompetens, ingenjörer och lärare.
På Unionen i Värmland märker man på ett påtagligt sätt att arbetsmarknaden är bra.
– Vi har ett lågt förhandlingstryck. Det är väldigt få uppsägningar, konstaterar regionchefen Magnus Hildebrand.
När man pratar med folk hör man mycket om svårigheterna att få tag i kompetent personal. Min känsla är att man ställer väldigt höga krav på dem man vill ha in.
Enligt Magnus Hildebrand är Karlstad ”ganska IT-tätt”, vilket har sitt ursprung i Ericssons numera nedlagda anläggning i staden.
– Det var många bolag som tog över delar av Ericssons verksamhet. Det behövs ingenjörer och folk inom IT, absolut.
Just nu pågår det flera projekt i Värmland för att minska kompetensbristen. Ett av dem är Unionen direkt inblandat i. Ett regionalt industriråd är på väg att bildas. Industrirådet, där även en mängd företag ingår, ska bland annat samordna utbildningsinsatser.
– Inledningsvis lägger vi fokus på yrkesutbildningar, men tanken är att gå vidare med utbildningar för tjänstemän senare, säger Magnus Hildebrand.