Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Kompetensbrist hinder för tillväxt

Den svenska ekonomin växer, men i långsam takt, visar Unionens nya konjunkturprognos. En orsak är att den europeiska tillväxten är sämre än väntat, en annan den dåliga matchningen på den svenska arbetsmarknaden.
- Den väntade konjunkturuppgången har skjutits framåt, säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén.
Niklas Hallstedt Publicerad

2014 blir sannolikt ett svagare år än man tidigare förutspått, Unionen har därför reviderat ned sina tidigare siffror för BNP-tillväxten, från 2,7 till 2,2 procent. Nästa år tror man dock på att de 2,7 procenten kommer att uppnås.

Bilden av en svag uppgång får stöd av Unionens egna siffror och undersökningar.
Genom att se vilken typ av frågor som ställs till Unionens rådgivning går det att få en bild av hur konjunkturen förändras. Ärendeutvecklingen under senare tid tyder inte på någon förändring av tillväxten under andra halvåret 2014.

Unionen gör också en egen branschbarometer två gånger om året. Då tillfrågas stora Unionenklubbar i åtta branscher om vad de tror om framtiden för företagen. Den senaste undersökningen som genomfördes i september visar på ganska låga förväntningar.

Ingen bransch förväntar sig dock en försämring av konjunkturen under det kommande halvåret. Mest optimistiska är klubbarna inom handeln, där alla pilar pekar upp. Dystrast ser framtiden ut för basindustrin, transport samt bygg och fastighet.

Tydligt i branschbarometern är att det finns stora kompetensproblem ute i företagen.

- Det finns stora matchningsproblem. Vi har fått en tudelad arbetsmarknad. Samtidigt som fler har kommit in på arbetsmarknaden och sysselsättningen stiger, så biter sig arbetslösheten fast på en hög nivå, säger Lars Jagrén.

Unionen pekar på flera frågor som man anser att politiken nu bör rikta in sig på, bland annat kompetensutveckling av arbetskraften, investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande samt småföretagens finansieringsproblem.

Läs rapporten!

Här finns Unionens konjunkturrapport.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.