Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

King är kung i år igen

Spelföretaget King, som bland annat ligger bakom spelsuccén Candy crush saga, är Sveriges bästa arbetsgivare när medarbetarna får säga sitt. Det visar en ny undersökning.
Petra Rendik Publicerad
King.com
Spelföretaget King, som bland annat står bakom spelsuccén Candy Crush Saga, har återigen utsetts till årets bästa arbetsgivare, enligt en rankning från Universum. King.com

I den årliga undersökningen som Universum ligger bakom, får anställda betygsätta sina arbetsgivare utifrån kriterierna identitet, nöjdhet och lojalitet. Drygt 33 000 yrkesverksamma personer har deltagit.

I kategorin stora arbetsgivare har spelföretaget King utsetts till Sveriges bästa arbetsgivare för andra året i rad. IT-konsultföretaget Netlight och Hennes & Mauritz har kammat hem en andra respektive  tredje plats.

I kategorin medelstora företag med färre än 250 anställda så är det IT-konsultföretaget Valtech som är landets bästa arbetsgivare 2014.

Gemensamt för företagen som rankas högt av medarbetarna är de erbjuder ett kreativt klimat och spännande arbetsuppgifter med eget ansvar. Bra arbetsmiljö och respekt för sina anställda är andra avgörande faktorer.

Topp 10 Sveriges bästa arbetsgivare 2014

 

Stora arbetsgivare med fler än 250 anställda

  1. King
  2. Netlight
  3. Hennes & Mauritz
  4. Svensk Fastighetsförmedling
  5. LKAB
  6. Grant Thornton
  7. Söderberg & Partners
  8. Axis Communications
  9. Alfa Laval
  10. 3

Medelstora arbetsgivare med färre än 250 anställda

  1. Valtech
  2. Sentor
  3. GodEl
  4. Skolpool
  5. Stångåstaden
  6. Cerberus
  7. Zest care
  8. Resursteamet
  9. Mäklarringen
  10. Vaimo

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

55 uppsagda tjänstemän – varje dag

Nästan 20 000 privatanställda tjänstemän förlorade jobbet förra året – det motsvarar 55 uppsagda varje dag.
– Utvecklingen fortsätter troligen på samma sätt under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.
Publicerad 15 januari 2025, kl 13:03
Uppsagda tjänstemän. Till vänster ett tomt skrivbord med en dator på, till höger en man som packar sina saker i en flyttlåda.
Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024. Handeln och byggbranschen drabbades hårdast, enligt TRR:s vd Johan Lagerhäll. Utvecklingen väntas fortsätta under första halvåret 2025. Foto: Colourbox.

Handeln och byggbranschen är mest utsatt. Under 2024 sades 19 890 privatanställda tjänstemän upp, en ökning med cirka 4000 personer jämfört med 2023. Det visar ny statistik från Trygghetsrådet, TRR. 

– Framför allt handeln brukar drabbas i en konjunkturförsämring, säger TRR:s vd Johan Lagerhäll.

Johan Lagerhäll, TRR.
Johan Lagerhäll, TRR.

Det betyder att det totala antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor nu är på den högsta nivån på fem år. 

Efter pandemin hade de privatanställda tjänstemännens arbetsmarknad en positiv utveckling både 2021 och 2022. Men sommaren 2023 vände den nedåt.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Den bästa bedömning vi kan göra är att det kommer fortsätta som under 2024, åtminstone under första halvåret 2025, säger Johan Lagerhäll.

Snabb återanställning för uppsagda tjänstemän

Samtidigt framhåller TRR att statistiken även ger en del positiva besked – till exempel att det i genomsnitt endast tar sex månader från uppsägning till nytt jobb. 95 procent av de uppsagda får nytt jobb, startar eget eller börjar studera.

– Det här är människor med lång yrkeserfarenhet och bra utbildning. De är attraktiva för andra arbetsgivare.

Att starta eget eller studera blir väl ett påtvingat alternativ för många? Målar inte TRR upp en ljusare bild än den verklighet den som förlorat jobbet möter?

– Av de 95 procent av de uppsagda tjänstemännen som fick en positiv lösning under året var det 8 procent som började studera och 7 procent som startade eget. Alla de övriga fick nytt jobb.

Sedan ett drygt år tillbaka har TRR ett utökat uppdrag att erbjuda privatanställda tjänstemän en möjlighet att bygga på sin kompetens under pågående anställning. Johan Lagerhäll understryker att det inte har med omedelbara hot om uppsägning att göra, utan snarare om att stå väl rustad om ett sådan situation skulle uppstå. 

– Vi har en hel del arbete framför oss för att göra den här möjligheten mer känd. Tillsammans med parterna försöker vi skaffa oss en ännu bättre bild av vilka kunskaper tjänstemännen behöver fylla på med.

Han tar AI som exempel. 

– Alla behöver lära sig mer om AI. Men vi behöver bli mer precisa om vad vi menar med begrepp som AI eller hållbarhet. Vilken kompetens är det som behövs i varje enskild yrkesroll, säger Johan Lagerhäll.

Text: Torbjörn Tenfält.

Nästan 20 000 tjänstemän förlorade jobbet under 2024

  • Totalt 19 890 uppsagda tjänstemän sökte stöd hos TRR under 2024
  • 12 504 tjänstemän har under året fått nytt arbete, börjat studera eller startat eget.
  • Genomsnittstiden för att hitta en ny sysselsättning var 181 dagar
  • 95 procent av tjänstemännen har fått en positiv lösning under året - av dessa gick 67 procent vidare till en tillsvidareanställning. 18 procent fick en tidsbegränsad anställning. 8 procent började studera och 7 procent startade eget
  • Branschen handel & försäljning har sagt upp flest – 17 procent. Därefter kommer bygg/anläggning/fastighet – 10 procent, och därefter teknikkonsulter – 9 procent.

Källa: TRR