Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Färre tjänstemän sägs upp

Antalet uppsagda tjänstemän minskade med nästan 30 procent under årets tre första kvartal jämfört med samma period förra året. Sverige har den starkaste arbetsmarknaden sedan innan finanskrisen och det har blivit lättare för 50-plussare att få nytt jobb.
Linnea Andersson Publicerad
Två män och en kvinna promenerar över en parkering.
Allt färre tjänstemän tvingas lämna sina jobb, samtidigt som arbetsmarknaden för dem är bättre än på länge. Foto: Colourbox

Allt färre tjänstemän sägs upp och de som har oturen att tvingas från jobbet kommer ut på en ljus arbetsmarknad. Det rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till statistik från TRR Trygghetsrådet, som har till uppgift att hjälpa uppsagda tjänstemän att hitta nytt jobb.

Fram till och med september i år hade drygt 8 000 uppsagda tjänstemän sökt hjälp hos Trygghetsrådet. Motsvarande siffra för året innan var 11 000. Åtta av tio har fått nytt jobb medan en liten andel har startat eget.

– Vi kan konstatera att Sverige har den starkaste arbetsmarknaden sedan innan finanskrisen 2007-2008. Det går bättre för tjänstemän att få nytt jobb och i snitt har man i princip ett nytt jobb efter sex månader, säger Lennart Hedström, vd på TRR Trygghetsrådet, till Ekot.

Arbetsmarknaden kommer dock att få sig en törn i slutet av året till följd av de stora neddragningarna på Ericsson, där 3 000 anställda tvingas gå. Trots det är Lennart Hedström optimistisk.

– Vi har väldigt goda erfarenheter från tidigare Ericssonprojekt. Ungefär 90-95 procent har hittat en lösning om vi tittar på nedläggningen av fabrikerna i Hudiksvall 2010 och Gävle 2013.

Den ljusa arbetsmarknaden har även gjort att uppsagda tjänstemän som är över 50 år har lättare att få nytt jobb. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.