
- Det ser väldigt gynnsamt ut. Nu ska sista pusselbiten läggas också, men går allt igenom som det ska kommer vi att kunna både säkra jobben och även se fram emot en expansion, säger Unionens klubbordförande Ronnie Hermansson.
Det var förra våren som bolaget Nevs kom på obestånd och i augusti sattes företaget i rekonstruktion. Under året har sedan rekonstruktionen förlängts i flera omgångar, vilket Kollega har rapporterat om. Under hela året har det dock förts diskussioner med ett antal asiatiska aktörer, och de anställda på Nevs har trots en lång process lyckats hålla hoppet uppe.
- Men vi har inte kunnat slutföra några avtal förrän vi kommit ur rekonstruktionen, och rekonstruktionen har vi inte kunnat komma ur förrän vi kunde visa på en finansierng – så det har varit lite moment 22 här.
Tills i slutet av mars, då ett ackord gick igenom och skulder på 300 miljoner kronor kunde skrivas ned. Nästan alla, 98,2 procent av borgenärerna, accepterade ackordsförslaget, berättar Ronnie Hermansson som själv sitter med i borgenärskommittén.
- Hade vi inte fått positivt besked där hade vi inte kunnat skriva på några kontrakt med de nya ägarna. Och då hade det varit slut.
Det har spekulerats i att det skulle vara indiska Mahindra som kommer att bli den nya huvudägaren, men att även kinesiska Dongfeng kommer att ingå i samarbetet kring plattformen.
- Jag kan inte bekräfta något av det förrän vi är helt klara med förhandlingarna. Men flera aktörer är aktuella.
Det unika med tillverkningsplattformen Phoenix, som togs fram för Saab Automobile, är att den bygger på moduler som gör den flexibel nog att kunna producera olika typer och storlekar av bilar. På så sätt kan flera olika biltillverkare använda samma plattform.
- Det öppnar för att flera aktörer kan vara med att bära utvecklingskostnaderna för en bilmodell.