
”Det vore djupt olyckligt om denna gren av svensk industrikultur med stark kompetens och forskningsbas i landet, skulle slås sönder av kortsiktiga intressen där skatteplanering snarare än nya mediciner är den huvudsakliga drivkraften”.
Det skriver fem företrädare för Unionen, Ledarna och Akademikerföreningen på Astra Zeneca till regeringen. Som Kollega skrivit tidigare är man orolig över att läkemedelsföretagets verksamhetsdelar i Sverige inte verkar finnas med i Pfizers framtidsplaner och menar att det vore bättre om företaget förblev i nuvarande ägo.
Det vore inte bara bättre för Astra Zeneca utan även för Sverige och Europa i stort. Dessutom är det enligt brevskrivarna bra med flera stora aktörer för läkemedelsutvecklingen ur ett globalt perspektiv, eftersom olika företag bedriver olika forskning och har olika inriktningar.
I brevet passar man samtidigt på att uppmärksamma åtgärder och satsningar som regeringen gjort för att bevara sektorn från tidig forskning till produktion och hoppas att de inte varit förgäves. Man betonar också vikten av att den typen av satsningar utvecklas ännu mer för att Sverige ska förbli attraktivt för branschen.
Enligt de fackliga företrädarna är Astra Zenecas företagsledning tillsammans med de fackliga organisationerna och branschföreträdare eniga om att det bästa är att låta företaget ”självständigt och utan störning få utveckla de nya potentiella läkemedel som de har på gång”. De fackliga företrädarna avslutar med att uppmana till ett tydligt ställningstagande från regeringen och öppnar upp för samtal.
På onsdagsförmiddagen träffade Unionens klubbordförande på Astra Zeneca Eva Cedervall bland annat socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven och Astra Zenecas Sverige-vd Jan-Olof Jacke för ett samtal om läkemedelsexportens betydelse för Sverige. Mötet gick jättebra, många kloka ord sades, berättar Eva Cedervall.
- Astra Zeneca håller fast vid sitt nej till Pfizer. Nu börjar Astra gå bra och vi ser ljust på framtiden. Det är jättepositiva resultat på det som är på gång. Vi investerar 5,9 miljarder i Sverige både på forskning och produktion.
Även Stefan Lövfen vände sig mot Pfizers försök övertagande.
- Han vill också se en framtid med Astra Zeneca som det ser ut i dag, den tolkningen gjorde jag. Mycket för Sveriges del, säger Eva Cedervall.
- Jag tror inte att det är någon som är road av Pfizers bud. Vi i Sverige ser Pfizer som en stor ångvält som bara plöjer fram och lägger ned.