Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Få tjänstemannajobb när Volvo nyanställer

Volvo Personvagnar utökar och nyanställer 1 300 personer till fabriken i Göteborg. Men endast 40 av dessa är tjänstemän.
Anton Andersson Publicerad 4 maj 2015, kl 14:01
Björn Larsson Rosvall/TT
Sandra Hellgren bygger dörrar när Volvo Cars startar ett tredje produktionsskift i Torslandafabriken. Björn Larsson Rosvall/TT

1 300 nyanställda, nattskift och fullt utnyttjad produktionskapacitet i Torslandafabriken. Volvo spänner bågen rejält när tillverkningen av nya XC90 nu drar igång på allvar.

Men så värst många nya tjänstemannajobb blir det inte tal om, berättar Sören Carlsson, Unionens klubbordförande på Volvo Personvagnar i Göteborg.

– Det är framförallt montörer som berörs. Vad gäller tjänstemän har man pratat om drygt 40 nya tjänster. Det är mest arbetsledare, men även folk på underhållssidan.

Trots det är Sören Carlsson mycket nöjd och glad över utvecklingen. Både för bolaget, men också för Göteborgs stad och hela regionen. I natt genomfördes det första nattskiftet på fabriken sedan krisåret 2008.

– Det är väldigt roligt med tanke på tveksamheten som var för fem år sedan när kineserna tog över. Då pratades det om utflyttning. Istället har det gått i rakt motsatt riktning. Fabriken här är hjärtat och pulsen i firman, säger Sören Carlsson och fortsätter:

– Vad jag hört har de jobbat på bra i natt. Man brukar prata om barnsjukdomar när man startar nya skift men de har tydligen gjort mer bilar än vad som var tänkt.

Och på sikt kan det bli tal om ännu fler arbetstillfällen. Fler bilmodeller är på gång och enligt uppgift till Sveriges Radio kan de aviserade 1 300 tjänster växa till 1 500.

Men där skruvar Sören Claesson ner förväntningarna. Det gäller att landa i det nya och få det att fungera först säger han.

– Vi måste bli stabila nu innan vi plockar in nya. Frågan är om det ens går, vi kör för fullt och banan går dygnet runt.

Anton Andersson
[email protected]