Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Få tjänstemannajobb när Volvo nyanställer

Volvo Personvagnar utökar och nyanställer 1 300 personer till fabriken i Göteborg. Men endast 40 av dessa är tjänstemän.
Anton Andersson Publicerad
Björn Larsson Rosvall/TT
Sandra Hellgren bygger dörrar när Volvo Cars startar ett tredje produktionsskift i Torslandafabriken. Björn Larsson Rosvall/TT

1 300 nyanställda, nattskift och fullt utnyttjad produktionskapacitet i Torslandafabriken. Volvo spänner bågen rejält när tillverkningen av nya XC90 nu drar igång på allvar.

Men så värst många nya tjänstemannajobb blir det inte tal om, berättar Sören Carlsson, Unionens klubbordförande på Volvo Personvagnar i Göteborg.

– Det är framförallt montörer som berörs. Vad gäller tjänstemän har man pratat om drygt 40 nya tjänster. Det är mest arbetsledare, men även folk på underhållssidan.

Trots det är Sören Carlsson mycket nöjd och glad över utvecklingen. Både för bolaget, men också för Göteborgs stad och hela regionen. I natt genomfördes det första nattskiftet på fabriken sedan krisåret 2008.

– Det är väldigt roligt med tanke på tveksamheten som var för fem år sedan när kineserna tog över. Då pratades det om utflyttning. Istället har det gått i rakt motsatt riktning. Fabriken här är hjärtat och pulsen i firman, säger Sören Carlsson och fortsätter:

– Vad jag hört har de jobbat på bra i natt. Man brukar prata om barnsjukdomar när man startar nya skift men de har tydligen gjort mer bilar än vad som var tänkt.

Och på sikt kan det bli tal om ännu fler arbetstillfällen. Fler bilmodeller är på gång och enligt uppgift till Sveriges Radio kan de aviserade 1 300 tjänster växa till 1 500.

Men där skruvar Sören Claesson ner förväntningarna. Det gäller att landa i det nya och få det att fungera först säger han.

– Vi måste bli stabila nu innan vi plockar in nya. Frågan är om det ens går, vi kör för fullt och banan går dygnet runt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.