Enligt forskaren Anders Parment uppstår slitningar och konflikter på arbetsplatser eftersom de olika generationerna präglas av den tidsanda som rådde när de växte upp, skriver Computer Sweden.
De äldre känner att de tappar inflytande medan de unga tar för sig och fokuserar på "jag" och "mitt". Men det betyder inte att alla 80- och 90-talister är egoister menar Anders Parmen. Den yngre generationen har vuxit upp i ett individualistiskt samhälle där deras utveckling ständigt hamnat i fokus. 40- och 50-talisterna är däremot fostrade i Folkrörelsesverige där kollektivet går först.
Yngre har också andra krav på vilket jobb man vill ha och tvekar inte att byta arbete. Äldre är trogna arbetsgivaren medan yngre har inställningen att man byter jobb om man är missnöjd.
Jobb är snarare en plikt än självförverkligande för 40- och 50-talisterna, säger Anders Parment till Computer Sweden. Den yngre generationen drivs av lust och jobbar när de har inspiration. Det här skapar irritation hos äldre kollegor som anser att de yngre, oavsett hur ambitiösa de är, gör lite som de vill och när de vill.
Men enligt Anders Parment så går konflikterna att lösa. Försök att inse att vi alla är produkter av samhället vi växte upp i, var öppen och generös är hans råd.
Generationskonflikterna kommer också att minska med tiden spår han. När de 40-talisterna nu går i pension försvinner friktionen mellan de och 80-talisterna. 90-talisterna som kommer in i arbetslivet opponerar sig heller inte lika starkt mot sina föräldrar och samhället som tidigare generationer har gjort.