Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Byråkrati inget stort hinder för företagare

Drar du dig för att starta företag för att det verkar krångligt och byråkratiskt? Tänk om. Undersökningar visar att Sverige är ett tämligen obyråkratiskt land för företagande.
Johanna Rovira Publicerad
Maja Suslin/TT
Pappersexercisen för företagare kan kännas övermäktig, men är ändå inte värre än i många andra länder, enligt en ny undersökning. Maja Suslin/TT

Sverige hamnar på topp tre-listan över länder med minst byråkrati för företagare, visar en färsk undersökning som gjorts i 34 länder av ett revisionsföretag.

18 procent av företagen i Sverige anser att byråkrati och regelverk är ett hinder och bara företagare i Nya Zeeland och Irland upplever mindre papperskrångel än de svenska entreprenörerna, enligt undersökningen.

Ändå anser näringslivet att Sverige är för byråkratiskt:

- Vi behöver en viss byråkrati för att fungera, men det finns definitivt mycket att göra på en mängd områden, säger Jens Hedström, vd för Näringslivets regelnämnd.

- I Sverige tar det lång tid att få tillstånd, kunna göra investeringar och vi har en alltför komplex skattelagstiftning. Och fastän vi följer samma miljödirektiv inom EU har Sverige komplicerat det mer än andra EU-länder.

Jens Hedström anser att det finns överbyråkrati på fyra områden – skatter, arbetsrätt, miljö och plan- och bygglagen.

- Det finns absolut potential att göra bättre. När vi från näringslivet sida letar förebilder på olika områden tittar vi på för oss relevanta länder. I till exempel Finland har man samma höga krav i miljölagstiftningen, men effektivare tillämpning. När det gäller arbetsrätten tittar vi gärna på Danmark.

I en betydligt större jämförelse av 189 länder hamnar Sverige på 14 plats uppifrån. I Världsbankens rankinglista  utpekas Singapore som det land i världen där det är lättast att göra affärer.  Danmark finns på plats nummer fem och Finland kvalar in som tolfte land. Allra kämpigast har tydligen företagare som vill pröva lyckan i Tchad.

När det gäller proceduren att starta ett företag kommer Sverige dock först på 61:a plats vilket är en sämre placering än Danmark, Finland och Norge. Men skulle rankingen enbart baseras på kriteriet hur enkelt det är att göra affärer över gränserna så skulle Sverige klå samtliga grannländer med sin sjätteplacering.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.