Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

200 arbetsgivare vill ge jobb åt nyanlända

På två månader har över 200 arbetsgivare inlett samarbete med Arbetsförmedlingen för att ta emot personer som är nya på arbetsmarknaden i Sverige.
Linnea Andersson Publicerad
Utsidan av Arbetsförmedlingens kontor.
Sedan Arbetsförmedlingen drog igång sitt initiativ för att hitta arbetsgivare som vill ge jobb åt nyanlända har över 200 företag inlett samarbete med myndigheten. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Vägen in på den svenska arbetsmarknaden kan vara lång. Har du väl fått uppehållstillstånd kan det vara svårt att komma i kontakt med arbetsgivare eller veta vad som krävs för att du ska få ett jobb.

Som en del i regeringens upprop ”Sverige tillsammans” inledde Arbetsförmedlingen därför ett arbete för att hitta praktikplatser och jobb för nyanlända hos arbetagivare runt om i landet.

Initiativet, som drog igång i oktober i år, har mötts av ett stort gensvar och många företag har själva hört av sig till Arbetesförmedlingen.

– Det är naturligtvis otroligt glädjande att så många arbetsgivare visat vilja att ta emot denna nyanlända kompetens. Samtidigt tror jag att många arbetsgivare inser att detta är ett tillfälle att säkerställa den egna kompetensförsörjningen, säger Mattias Buvari, regiondirektör på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

De företag som är beredda att ta emot minst 100 nyanlända personer under en treårsperiod ingår i den så kallade 100-klubben.

Enligt Arbetsförmedlingen är dock alla små- och medelstora arbetsgivare som erbjuder praktikplatser och arbetstillfällen lika viktiga.

– Nu inleder vi arbetet att matcha rätt kompetens till rätt arbetsgivare och hur det kan ske på bästa sätt. Exempelvis kan det handla om olika mässaktiviteter, speed-dating eller att Arbetsförmedlingen presenterar ett urval av lämpliga kandidater. Allt beroende på arbetsgivarens förutsättningar och behov, säger Mattias Buvari.

Fakta

Målgruppen för de praktikplatser och arbetstillfällen som kommer fram via samarbetet är nyanlända personer som ingår i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Det rör sig i dagsläget om 53 000 personer.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.