Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Trots corona: ”Massa jobb att söka”

Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 29 april 2020, kl 17:41
Stina Stjernkvist / TT
Det finns massvis med jobb att söka för uppsagda tjänstemän, enligt TRR. Stina Stjernkvist / TT

Ungefär 4 500 personer som har blivit av med jobbet under coronakrisen har sökt sig till trygghetsorganisationen TRR, som bland annat stöttar uppsagda tjänstemän. Det är 2 000 fler än under mars och april för ett år sedan.

Det är främst tjänstemän inom besöksnäringen, hotellkedjorna, flyget, resebranschen och detaljhandeln som har drabbats när kunderna har uteblivit i spåren av coronapandemin. I första hand kommer de från storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. Många tjänstemän i Malmö har också förlorat jobbet, men inte riktigt lika många.

Läs mer: Fler tjänstemän sägs upp på grund av coronakrisen

– Jag kan tänka mig att det beror på att fler huvudkontor inom de berörda branscherna ligger i Stockholm och Göteborg, säger TRR:s operativa chef Erica Sundberg.

På måndagen presenterade Arbetsförmedlingen statistik som visar att arbetslösheten fortsätter att stiga och nu är 8,1 procent.

Men för tjänstemän finns det fortfarande gott om jobb.

– Lägger man krut på sitt nätverkande och jobbsökande finns jobb att söka – massvis. Arbetsförmedlingen och kriminalvården behöver stärka upp sina verksamheter. Och kommunerna har ett korttidsbehov av tjänstemän inom alla kategorier – som inköp, logistik, inom HR och lön. Det finns verkligen jobb att söka, säger Erica Sundberg.

Det är fortfarande för tidigt att säga om tjänstemän som blir uppsagda söker sig till de branscher som har brist på personal.

– Det har ju bara gått några veckor. Jag tror att många som får lämna sitt drömjobb – som de har kämpat för att få och där de kanske har gjort intern karriär – verkligen vill komma tillbaka och bidar sin tid i hopp om att krisen blåser över, säger Erica Sundberg.

Men hon tror också att det finns uppsagda tjänstemän som startar eget för att möta det behov av tillfällig arbetskraft som nu finns inom ekonomin.

– De tar interima uppdrag för att säkra försörjningen, passa på att bygga på sitt cv och prova på nya utmaningar. En del av dem går nog tillbaka till sin tidigare bransch om de får möjlighet. Andra vädrar nog luft och inser att de vill göra något helt nytt.

De som får stöd av TRR är ofta i en kris och chockade över att de har blivit av med jobbet. Den extrema osäkerhet som råder under den nuvarande globala pandemin späder på oron. För att minska oron visar TRR bland annat på goda exempel.

– Vi berättar att nio av tio kommer ut i en ny lösning. Förra året tog det ungefär sju månader. Nu kan det naturligtvis ta lite längre tid, beroende på vilka mål man har. Men för den som kan tänka sig att ta en tillfällig anställning kan det nog gå betydligt fortare än så, säger Erica Sundberg.

Läs mer: Så funkar Trygghetsrådet TRR

Arbetslöshet

Så överlever du arbetslösheten

Det är hårda tider i år. Därmed ökar också risken för arbetslöshet och en tunnare plånbok. Här är fem tips som tar dig genom tuffa tider.
David Österberg Publicerad 15 juni 2023, kl 06:00
Tömd burk med mynt som ligger utspridda på ett bord.
A-kassa, inkomstförsäkring och koll på småutgifterna. Det finns flera sätt att navigera sig igenom den svåra ekonomi som arbetslöshet innebär. Här är fem tips som tar dig genom tuffa tider. Foto: Colourbox.

1. A-kassan

Gå med i en a-kassa om du inte redan har gjort det. Som mest kan du få 26 400 kronor i månaden före skatt.

Efter 300 ersättningsdagar tar dagarna slut. Om du har barn under 18 år kan du få ytterligare 150 dagar.

För att få den maximala ersättningen från a-kassan ska du ha varit medlem i minst 12 månader. Du ska också uppfylla arbetsvillkoret. Det innebär att du antingen:

  • har jobbat minst 60 timmar per månad under de senaste sex månaderna av de senaste 12 månaderna, eller
  • har jobbat minst 40 timmar per månad och totalt 420 timmar under de senaste sex månaderna av de senaste 12 månaderna.

2. Inkomstförsäkringen

Som medlem i Unionen har du automatiskt en inkomstförsäkring. Med en den får du, tillsammans med a-kassan, ut mellan 70 och 80 procent av din tidigare lön upp till 60 000 kronor i månaden. Ersättningen är skattefri.

Efter 150 ersättningsdagar tar dagarna slut. Med en tilläggsförsäkring kan du få ytterligare 50 dagar.

För att inkomstförsäkringen ska gälla måste du ha varit medlem i minst 12 månader. Du ska också ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Du måste dessutom uppfylla arbetsvillkoret. Det innebär att du ska ha jobbat minst 80 timmar i månaden de senaste 12 månaderna av de senaste 18 månaderna.

3. Avgångsersättning

Om du har fyllt 40 år och jobbar på ett företag som är anslutet till omställningsorganisationen TRR kan du få avgångsersättning, AGE, därifrån. Du kan få upp till 70 procent av din tidigare inkomst under 130 dagar. Därefter trappas ersättningen ned.

Om du har en inkomstförsäkring kan du med hjälp av den och AGE få upp till 80 procent av din tidigare inkomst.

Du måste ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Du kan också ha rätt till AGE om din tidsbegränsade anställning har upphört.

Även du som inte är med i en a-kassa kan få AGE.

4. Matkostnaden

En familj med två vuxna och två barn behöver lägga mellan 10 000 och 14 000 kronor i månaden på mat, beroende på hur gamla barnen är. Men det går att minska den utgiften.

  • Handla efter säsong. När det är säsong för en frukt eller grönsak ökar utbudet vilket ofta gör den billigare. På vintern finns det till exempel gott om kål och rödbetor. På sommaren ökar utbudet av exempelvis paprika och persikor.
  • Storhandla – och gör det när du är mätt. Då minskar risken för att du plockar på dig varor som du egentligen inte behöver.
  • Runt 25 procent av hushållens matavfall är matsvinn. Ta hand om resterna, till exempel i form av matlådor till jobbet – så extremt mycket billigare än lunchrestaurangen.
  • Var inte rädd för mat som säljs till halvpris för att Bäst-före-datum närmar sig. Skulle den mot förmodan inte uppfylla dina förväntningar har du rätt att returnera och få igen pengarna.

5. Småutgifter

Talesättet ”många bäckar små …” gäller förstås också privatekonomin.

  • Skriv upp alla utgifter en månad så får du bättre koll.
  • Se över exempelvis försäkringar, prenumerationer, avtal för el, bredband och telefoni. Och hur många film- och musikströmningstjänster har du egentligen?
  •  Minska dina transportkostnader, genom att exempelvis göra färre bilresor. Finns det möjlighet att åka med kollektivtrafik? Eller ännu hellre, cykla?
  • Samla små lån med hög ränta till ett med lägre ränta.
  • Inför köpstopp av allt som inte är absolut nödvändigt. Under en månad – eller kanske ett helt år? Du kommer att bli förvånad över hur mycket du normalt lägger på sådant.

Fler råd på nätet

Det finns mängder med smarta ekonomitips på nätet. Exempelvis har Konsumentverket råd om både hur man får pengarna att räcka längre och hur man kan räkna på sina hushållskostnader.

Två andra exempel är Pengar.se och Instagramkontot ett_enklare_liv.