
Vid årsskiftet försvinner troligen radio- och tv-avgiften. Den ersätts av en public service-avgift som betalas via skatten. Det innebär att Radiotjänst i Kiruna inte längre behövs och att de 240 personer som arbetar där förlorar sina jobb.
Läs mer: Slopad tv-avgift hotar jobb på Radiotjänst
Unionenklubben på Radiotjänst har arbetat hårt för att få statliga ersättningsjobb till kommunen och i somras kom regeringen med glädjande besked: Kiruna skulle få 120 sådana jobb.
Läs mer: Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna
Men nu är det oklart om det verkligen finns pengar till extratjänsterna i övergångsbudgeten för 2019. Enligt källor som Ekot har pratat med saknas satsningen i den budget som finansminister Magdalena Andersson presenterar nästa vecka. Vänsterpartiet har, enligt Ekots källor, velat ha med tjänsterna men fått nej av Finansdepartementet. Anledningen är att en övergångsbudget ska sakna partipolitisk inriktning.
August Tapojärvi är ordförande för Unionenklubben på Radiotjänst. Han har inte hört något om att de statliga jobben kan vara i fara.
– Men för medlemmarna är det väldigt jobbigt att leva med den här ovissheten. Vi har inte hört någonting sedan regeringens besked i somras.
Finns det en oro för att en ny regering river upp beslutet om ersättningsjobben?
– Absolut. Men vår förhoppning är att inga politiker förespråkar arbetslöshet. Radiotjänst är Kirunas tredje största arbetsgivare och för många unga och nyanlända vägen in på arbetsmarknaden.
Hur många har lämnat Radiotjänst i förtid?
– Färre än man kanske tänker sig. Anledningen är att det inte finns så många liknande jobb i Kiruna. Alla får inte plats i gruvan.
De 120 statliga jobben skulle skapas genom att förstärka Lantmäteriet, utveckla Skatteverkets verksamhet och etablera ett kontor för Statens servicecenter.
Läs också: Årets jobbhjältar prisades