Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Idéer slipades i Robertsfors

En tiondel av den arbetsföra befolkningen i Robertsfors förlorar sina jobb när Element Six lägger ner diamantfabriken och flyttar utomlands. På måndagen hade fackklubbarna tillsammans med kommunen arrangerat ett möte om ortens framtid där bland andra Unionens 2:e vice ordförande Martin Linder deltog.
Johanna Rovira Publicerad
Slipmaskin som slår gnistor.
Måndagens möte hölls i syfte att slipa idéer för hur man ska hitta nya lösningar för sysselsättningen i Robertsfors. Foto: Volodymyr Byrdiak/Colourbox

De produkter som tillverkats i diamantfabriken i Robertsfors sedan 1960-talet är unika för Element Six-koncernen. Trots detta och fastän Unionen och IF Metall visat nackdelarna med en flytt, har koncernledningen beslutat att tillverkningen av bland annat syntetiska diamanter till andra fabriker i Sydafrika och Irland.

- De skäl som anförts är ihåliga och det är klart att det gör det hela mer frustrerande att det fattats ett beslut utan att det finns rationella orsaker, säger Martin Linder, som på måndagen besökte i Robertsfors för att ge Unionens syn på situationen och framtiden.

Element Six inte det första företaget i Västerbotten som läggs ned med hänvisning till överkapacitet eller strukturell omorganisation. Sulzer Pumps i Nordmaling, Plymovent i Lycksele är andra någorlunda färska exempel. Under måndagens hearing diskuterades bland annat om det är för enkelt och billigt att lägga ner verksamhet och säga upp personal i Sverige. Men Martin Linder anser inte att det är någon lösning att göra det dyrare att lägga ner.

- Vi tror på att bejaka det nya snarare än att bevara det ”gamla”. Det är bättre att vara attraktiv för nya investeringar än att sätta krokben för att bevara verksamhet. Men för att det ska fungera så måste vi ha generösa trygghetssystem och omställningssystem och där finns i dag en del i övrigt att önska.

Måndagens möte hölls i syfte att försöka se framåt och för de inbjudna från länsstyrelsen, Region Västerbotten, IF Metall, Unionen, Robertsfors kommun, ALMI och företrädare för lokal och regional industri, att kavla upp ärmarna för att hitta nya lösningar för sysselsättningen i Robertsfors.  Enligt Martin Linder kan Unionen bland annat bidra med att hjälpa till att slå hål på myten om att den svenska modellen är oflexibel.

- Sverige kan tvärtom beskrivas om ett av de mest liberala länderna i Europa, mer liberalt än vad vi kan önska från fackligt håll. Det är viktigt att vi beskriver situationen på arbetsmarknaden korrekt för att inte förstärka de myter som finns.

- Det är också viktigt att få fart på det livslånga lärandet så att våra medlemmar kan stärka sin anställbarhet.  Dessutom gäller det att fokusera på satsningar i infrastrukturen eftersom geografiska avstånd kan vara faktorer som felaktigt kan ses som en konkurrensnackdel, säger Martin Linder

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

Arbetsgivare sänker krav på erfarenhet

Allt fler arbetsgivare sänker sina krav på erfarenhet och utbildning när de söker personal. Det slår Arbetsförmedlingen fast i en ny rapport. Förändringen beror på kompetensbrist – och kan göra det lättare för arbetslösa att få jobb.
Noa Söderberg Publicerad 4 juni 2025, kl 06:01
En skylt hos Arbetsförmedlingen, med jobbsökare i bakgrunden.
Arbetsgivare sänker sina krav på erfarenhet och utbildning i cv:n när de rekryterar ny personal. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen. Människor som har varit i arbetslöshet under lång tid kan därför få jobb lättare, enligt myndigheten. Kompetensbristen och matchningsproblemen leder också till att nya jobbtillfällen inte skapas. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska arbetsgivare har så stora problem att hitta rätt personal att de sänker sina krav på både erfarenhet och utbildning. Det har blivit stadigt vanligare de senaste tio åren.

Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Myndigheten har studerat så kallade ”ej tillsatta platser” – alltså tillfällen där arbetsgivare skulle vilja anställa någon, men inte har gjort det eftersom de inte har hittat rätt personal. År 2023 fanns det 96.000 sådana oskapade jobb i Sverige, enligt myndigheten. Fenomenet är vanligast hos privata företag.

Omkring 30 procent av de företag som har upplevt problemet säger att de, som en konsekvens, har sänkt sina krav på erfarenhet och utbildning när de söker personal. Det är nära en fördubbling jämfört med för tio år sedan.

Beror på kompetensbrist – redan anställda får jobba mer

De sänkta kraven beror alltså på att arbetsgivarna upplever det svårt att hitta kompetent personal. Det leder till att nya tjänster inte ens utannonseras, vilket i sin tur leder till att redan anställda får jobba mer. Var femte företag som har sådana tomma platser säger också att de har fått tacka nej till en order på grund av kompetensbristen.

Kan leda till att långtidsarbetslösa får jobb

Samtidigt kan de sänkta kraven leda till att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden lättare kan få jobb, enligt Arbetsförmedlingen. I mars månad var 485.700 personer arbetslösa i Sverige, enligt SCB:s undersökning.

– Arbetsförmedlingen har flera verktyg för att stötta arbetsgivare som är öppna för att bredda sin rekrytering, så som subventionerade anställningar och praktik, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Saknar människor med rätt kompetens

Arbetsförmedlingens undersökning ”Rekryteringsproblem och dess konsekvenser” bygger på enkätfrågor som har ställts till arbetsgivare en gång i halvåret under tio års tid, från 2013 till 2023. Rapporten visar att kompetensbrist och matchningsproblem har ökat i Sverige under den perioden. Problemet har ökat oberoende av konjunkturförändringarna, enligt myndigheten.