Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Arbetslösa kan få studier betalda

Två års betalda studier. Det kan bli verklighet för uppsagda tjänstemän efter den 1 april. Dessutom kan företagens avgift till TRR Trygghetsrådet slopas. Anledningen är att TRR har närmare tio miljarder på banken - men behöver bara tre.
David Österberg Publicerad 9 januari 2019, kl 10:03
Anders Wiklund/TT
TRR Trygghetsrådets överskott ska, enligt uppgift, bland annat användas till att betala studier för arbetslösa tjänstemän. Anders Wiklund/TT

Den som blir av med jobbet kan få hjälp av stiftelsen Trygghetsrådet, TRR. Det handlar bland annat om personlig rådgivning, kurser och avgångsersättning. 

Verksamheten finansieras av de företag som är anslutna till TRR genom en avgift på 0,3 procent av lönesumman. Och pengarna räcker mer än väl. Stiftelsen har ett kapital på omkring 9,5 miljarder kronor – vilket är betydligt mer än verksamheten behöver. Anledningen till den goda ekonomin är att färre tjänstemän behövt hjälp från TRR under de senaste årens högkonjunktur. 

TRR ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden och i styrelsen sitter personer utsedda av Svenskt näringsliv och Privattjänstemannakartellen, PTK. I slutet av december enades styrelsen om att använda överskottet till att utöka hjälpen för uppsagda tjänstemän, enligt ännu obekräftade uppgifter i ett protokoll på Journalistförbundets hemsida.

Det handlar dels om att det blir möjligt för TRR att hjälpa tjänstemän som sagts upp på grund av sjukdom, dels att TRR får möjlighet att betala studieersättning. Stödet kan ges under maximalt fyra terminer till den som fyllt 40 år. Ersättningen blir, tillsammans med studiestöd, upp till 70 procent av tidigare lön de två första terminerna. Under termin tre och fyra blir ersättningen upp till 50 procent av tidigare lön.

Tidigare har TRR enbart hjälpt tjänstemän som sagts upp på grund av arbetsbrist eller ingått en uppgörelse om att sluta på grund av arbetsbrist. Enligt de nya reglerna ska även den som sagts upp på grund av sjukdom kunna få hjälp av TRR.

Arbetsgivarna får också del av överskottet. Medlemsföretagen behöver inte längre betala någon avgift till TRR. Avgiftsbefrielsen kvarstår ”så länge TRR:s kapitalbehov är betryggande uppfyllt.”. Styrelsen ska göra en bedömning av kapitalbehovet årligen och kan besluta om att avgiften återinförs.

Enligt beräkningar från AFA, som förvaltar Trygghetsrådets kapital, är kapitalbehovet mellan 2,7 och 3,5 miljarder kronor. Behovet kan dock öka snabbt vid en lågkonjunktur.

De nya reglerna ska, enligt protokollet, börja gälla den 1 april i år.

Kollega har sökt företrädare för TRR för att få uppgifterna bekräftade. De hänvisar till styrelsen. Styrelseordförande Peter Jeppsson säger att han vill avvakta med kommentarer. Kollega har också sökt Niklas Hjert som är förhandlingschef på Unionen och styrelseledamot i TRR. Han har inte återkommit.

Arbetslöshet

Färre får ersättning från a-kassan men tuffare tider väntas

Trots dystrare tider har antalet ersättningstagare i Unionens a-kassa har blivit drygt 27 procent färre under 2022.
Lina Friberg Publicerad 20 januari 2023, kl 12:31
Bild på Unionens-kassa.
Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen fanns det under 2022 rekordmånga lediga jobb att söka. Foto: Ola Rennstam

I snitt publicerades 168 000 nya lediga jobb per månad på platsbanken, jämfört med 122 000 året innan. De utökade rekryteringsmöjligheterna gynnar främst de som varit arbetslösa under en relativt kort period och har minst gymnasieutbildning. Under 2022 fick 40 000 medlemmar ersättning från Unionens a-kassa, under 2021 låg siffran på 60 000 medlemmar, vilket motsvarar en minskning på drygt 27 procent.

 Samma trend i hela Sverige

Även i landet som helhet har antalet som sökt ersättning från a-kassan minskat med ungefär lika mycket under 2022 enligt färsk statistik sammanställd från Sveriges a-kassor. Under 2022 fick 227 663 personer ersättning från a-kassan, medan motsvarande siffra för 2021 var 312 618 personer, en minskning med 27 procent. För varje kvartal förra året sjönk antalet personer som sökte ersättning från sin a-kassa. Kvartal fyra avtog takten i minskningen av antal sökande till a-kassorna.

Tuffare tider väntas

Harald Petersson.
Harald Petersson.

  Det beror ju på att det tar tid innan varsel når a-kassan. Vi bereder oss för att se en ökning av antalet sökande till a-kassan igen till följd av de tuffa tiderna just nu. Först kommer det troligtvis att märkas hos de med otrygga anställningsformer, det kan handla om färre arbetstimmar. Även egenföretagare kan få det tungt, säger Harald Petersson, kassaföreståndare hos Unionens a-kassa.

3,5 procent av akademikerna arbetslösa

Under 2022 var omkring 26 500 akademiker arbetslösa, vilket motsvarar 3,5 procent av alla medlemmar. Det är en minskning med 20 procent jämfört med 2021. Men även akademikernas a-kassa förbereder sig även de på tuffare tider.

–  Arbetslösheten bland våra medlemmar minskade rejält under 2022 och det är ju verkligen positivt. Men vi, som många andra, är beredda på att arbetslösheten kan komma att öka, och vi fortsätter att betona hur viktigt det är att vara medlem i en a-kassa för att ha en ekonomisk trygghet om man skulle bli arbetslös, säger Alexandra Oljans Ahlin som är kommunikatör på Akademikernas a-kassa.