Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Arbetsförmedlingen ifrågasätter mindre

Antalet fall där Arbetsförmedlingen ifrågasätter arbetssökandes rätt till ersättning minskar. Men det är stora skillnader i hur ofta myndigheten betvivlar ersättningsrätten beroende på var i landet du bor.
Linnea Andersson Publicerad 23 juni 2015, kl 13:49
Bertil Enevåg Ericson/TT
Vanligaste orsaken till att arbetssökandes rätt till ersättning ifrågasätts är att man inte har lämnat sin aktivitetsrapport i tid. Bertil Enevåg Ericson/TT

I januari 2015 lämnade Arbetsförmedlingen drygt 36 000 underrättelser om att den arbetssökande inte följt reglerna för att få ersättning, vilket var 25 procent färre än samma period 2014. Det visar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i en rapport till regeringen. Det är arbetslöshetskassorna som fattar beslut om eventuell sanktion för den arbetssökande.

Att som arbetssökande inte ha lämnat in sin aktivitetsrapport i tid är den vanligaste orsaken till att rätten till arbetslöshetsersättningen ifrågasätts. Av de arbetssökande som fick underrättelser från AF fick många det vid upprepade tillfällen. Unga, utrikesfödda och lågutbildade ifrågasattes oftare än andra arbetssökande.

Det är även stor skillnad beroende på var i landet man är arbetslös. Arbetsförmedlingskontoren i Stockholm- och Mälardalsområdet lämnade fler underrättelser per arbetssökande än genomsnittet, medan kontoren i Sveriges norra delar lämnade färre. Arbetsförmedlingen Gnesta lämnade fem gånger så många underrättelser per arbetssökande som Arbetsförmedlingen Pajala.

Flest underrättelser per arbetssökande:

Gnesta
Malmö
Bryggan
Stockholm Rinkeby Kista
Göteborg Gamlestaden

Lägst antal:

Pajala
Valdemarsvik
Strömsund
Arvidsjaur

IAF:s rapport

Linnea Andersson
[email protected]