Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Sats personalchef svarar på kritiken

Efter att ha talat med flera gymanställda fick Kollega.se kontakt med Anna Raftheim, personalchef på Sats Sverige. Hon valde att svara på våra frågor per mejl.
Anita Täpp Publicerad 8 december 2015, kl 12:58

Kollega: Ser du något problem i att ni ställer anställda i en situation där de måste skriva på ett nytt anställningsavtal, som innebär att de får en halverad ersättning för vissa gruppträningspass,  eller bli uppsagda?
AR: "Vi har noga förklarat för våra medarbetare varför vi introducerar en ny lönemodell. Detta har mötts övervägande positivt av våra gruppträningsinstruktörer eftersom löneersättningen i framtiden kommer att bli mer rättvis. Vi ser möjligheter med förändringen som gör att fler medlemmar kan träna och fler instruktörer kan tjänstgöra på fler träningspass."

Kollega: En del vi talat med uppger att de inte har råd att vara kvar på Sats. Ser du något problem med det?
AR: "Vi har fört en dialog med samtliga 1 500 berörda gruppträningsinstruktörer. I dagsläget har i princip alla accepterat den nya lönemodellen och det är vi väldigt glada över. I stort sett alla gruppträningsinstruktörer hos oss arbetar någon till ett par timmar i veckan som instruktör, vid sidan om sitt ordinarie arbete. Gruppträningsinstruktör är i regel inget heltidsarbete. Men som inom alla positioner hos oss finns möjlighet till högre timersättningar med längre erfarenhet och utbildning."

Kollega: Hur många anställda har fått uppmaningen att skriva på det nya anställningsavtalet?
AR: "Samtliga våra gruppträningsinstruktörer berörs av den nya lönemodellen som följd av vår verksamhetsförändring. Anställningsvillkoren är inte förändrade."

Kollega: Hur många har tackat nej?
AR: "I dagsläget har i princip alla accepterat den nya lönemodellen och det är vi väldigt glada över."

Kollega: Hur många har blivit uppsagda hittills – och riskerar fler att bli det?
AR: "Vi värnar våra medarbetares integritet och för dialog kring interna frågor internt. Vi försöker alltid säkra att våra medarbetare känner sig uppskattade, hörda och sedda. För det fåtal som anser att den nya lönemodellen inte gagnar dem försöker vi hitta andra lösningar som att till exempel få tjänstgöra fler timmar. Vi är lösningsorienterade."

Kollega: Riskerar de som är kvar fler lönesänkningar?
AR: "Vi har i dagsläget inga andra planerade lönesänkningar för gruppträningsinstruktörer."

Kollega: Tycker du att ni värnar om de anställda och hur yttrar det sig?
AR: "Jag är stolt över Sats som arbetsgivare. Vi har under de 20 år vi verkat på den svenska marknaden bidragit till att skapa tusentals arbetstillfällen för unga, begåvade och drivna medarbetare som alla brinner för träning. Vi har professionaliserat en bransch och introducerat nya yrkesgrupper. Vi har interna strukturer och system för hur våra medarbetare kan växa i sin yrkesroll, växa i företaget och bygga sin karriär hos oss. Det gör mig stolt."

Kollega: Bekymrar det er att många upplever att de blir utnyttjade och känner sig maktlösa?
AR: "Jag känner tyvärr inte igen mig i den beskrivning du ger. Vi för löpande dialog med våra medarbetare, ventilerar oklarheter och rätar ut frågetecken. Vår ambition är att erbjuda en företagskultur som främjar just dialog med våra cirka 8 000 medarbetare i Norden."

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.