Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Kollega: Ser du något problem i att ni ställer anställda i en situation där de måste skriva på ett nytt anställningsavtal, som innebär att de får en halverad ersättning för vissa gruppträningspass, eller bli uppsagda?
AR: "Vi har noga förklarat för våra medarbetare varför vi introducerar en ny lönemodell. Detta har mötts övervägande positivt av våra gruppträningsinstruktörer eftersom löneersättningen i framtiden kommer att bli mer rättvis. Vi ser möjligheter med förändringen som gör att fler medlemmar kan träna och fler instruktörer kan tjänstgöra på fler träningspass."
Kollega: En del vi talat med uppger att de inte har råd att vara kvar på Sats. Ser du något problem med det?
AR: "Vi har fört en dialog med samtliga 1 500 berörda gruppträningsinstruktörer. I dagsläget har i princip alla accepterat den nya lönemodellen och det är vi väldigt glada över. I stort sett alla gruppträningsinstruktörer hos oss arbetar någon till ett par timmar i veckan som instruktör, vid sidan om sitt ordinarie arbete. Gruppträningsinstruktör är i regel inget heltidsarbete. Men som inom alla positioner hos oss finns möjlighet till högre timersättningar med längre erfarenhet och utbildning."
Kollega: Hur många anställda har fått uppmaningen att skriva på det nya anställningsavtalet?
AR: "Samtliga våra gruppträningsinstruktörer berörs av den nya lönemodellen som följd av vår verksamhetsförändring. Anställningsvillkoren är inte förändrade."
Kollega: Hur många har tackat nej?
AR: "I dagsläget har i princip alla accepterat den nya lönemodellen och det är vi väldigt glada över."
Kollega: Hur många har blivit uppsagda hittills – och riskerar fler att bli det?
AR: "Vi värnar våra medarbetares integritet och för dialog kring interna frågor internt. Vi försöker alltid säkra att våra medarbetare känner sig uppskattade, hörda och sedda. För det fåtal som anser att den nya lönemodellen inte gagnar dem försöker vi hitta andra lösningar som att till exempel få tjänstgöra fler timmar. Vi är lösningsorienterade."
Kollega: Riskerar de som är kvar fler lönesänkningar?
AR: "Vi har i dagsläget inga andra planerade lönesänkningar för gruppträningsinstruktörer."
Kollega: Tycker du att ni värnar om de anställda och hur yttrar det sig?
AR: "Jag är stolt över Sats som arbetsgivare. Vi har under de 20 år vi verkat på den svenska marknaden bidragit till att skapa tusentals arbetstillfällen för unga, begåvade och drivna medarbetare som alla brinner för träning. Vi har professionaliserat en bransch och introducerat nya yrkesgrupper. Vi har interna strukturer och system för hur våra medarbetare kan växa i sin yrkesroll, växa i företaget och bygga sin karriär hos oss. Det gör mig stolt."
Kollega: Bekymrar det er att många upplever att de blir utnyttjade och känner sig maktlösa?
AR: "Jag känner tyvärr inte igen mig i den beskrivning du ger. Vi för löpande dialog med våra medarbetare, ventilerar oklarheter och rätar ut frågetecken. Vår ambition är att erbjuda en företagskultur som främjar just dialog med våra cirka 8 000 medarbetare i Norden."
Pensionsåldern flyttas fram och vi förväntas jobba allt längre. Men vi vill inte – åtminstone inte vi som befunnit oss på arbetsmarknaden ett tag. TCO:s rapport visar att 52 procent av tjänstemännen i åldersspannet 50–67 vill gå tidigare än riktåldern för pension som för närvarande är 67 år.
Svenska Miljöinstitutet sammanställde för några år sedan strategier för att behålla 50-plussarna på arbetsmarknaden. De handlar om att skapa ett gott arbetsklimat där äldre känner sig uppskattade och efterfrågade, men också om flexibilitet och anpassningar av arbetsmiljön, enligt institutets arbetsmiljöspecialister.
Gott så. Det saknas dock mer konkreta exempel. Kollega kan därför erbjuda några anspråkslösa förslag på vad som skulle få åtminstone en snart 60-plussare att sluta tråna efter tidigare pension.
En åldersrelaterad bonus skulle garanterat få vilken 55-plussare som helst att känna sig uppskattad. Likaså att förlägga konferenser och dylikt på platser med tropiskt klimat, vilket gör underverk för artrosangripna leder. Vissa arbetsgivare har en extra semestervecka när man fyllt 40, men varför stanna där? Varför inte fortsätta att premiera åldrandet genom att även införa extra semesterveckor vid 50, 60 och 70?
Om man under de sista arbetsåren får koncentrera sig på det man är bäst på, kan det innebära att man fortsätter jobba, konstaterar Svenska Miljöinstitutet. Att de seniora medarbetarna får första tjing på alla roliga arbetsuppgifter vore alltså rimligt, liksom att de slipper allt tradigt trökjobb.
Det kan vara svårt att veta vad som egentligen avses med anpassning, men att byta ut fruktkorgarna mot skålar med gröna marmeladkulor kan vara ett steg i rätt riktning.
Att anpassa kontorstiden efter dygnsrytmen hos äldre torde vara en självklarhet – låt 6–2 bli det nya 9–5. Texten i alla utskrifter, trycksaker och litteratur på kontoret ska dessutom vara minst tio punkter stor och oskicket att använda färgad text totalförbjuds.
För att få mogna medarbetare att stanna längre i sin tjänst är det viktigt att deras kunskaper och erfarenheter tas till vara. Att ungtuppar och ålderister som förlöjligar och fnissar åt äldres bidrag i diskussioner omedelbart förses med en dumstrut är minst lika viktigt. Medarbetare som mumlar i skägget bör dessutom få löneavdrag.
Man skulle också kunna inrätta en ny tjänst – åldersombudsman, vars arbetsuppgifter består i att bevaka de äldres intressen och serva de mognare medarbetarna på allehanda sätt efter personliga önskemål.
Egna rum till alla vore rimligt eftersom kontorslandskap är förödande på alla upptänkliga sätt. Men åtminstone de som fyllt 55 borde omgående förses med egna rum för att slippa släpa runt på tunga kontorsattiraljer och komma undan tjattret på de öppna arbetsytorna.
Arbetsgivaren slipper därmed införa fler vilrum, eftersom 50-plussare då kan ta en behövlig paus på den obligatoriska soffan i det åldersanpassade egna rummet där de själva kan reglera värmen så att den är optimal för blodcirkulationen.
Den arbetsgivare som verkligen månar om sina till åren komna anställda ser, utöver ovanstående tips, också till att sätta guldkant på de sista ljuva arbetsåren genom att installera margaritamaskiner på varje våningsplan samt införa obligatoriska arbetsplatsträffar med powerpoint-presentationer av barnbarn och katter.