Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Många företagare blir kombinatörer

Kombinatörer kallas de egenföretagare som har flera järn i elden, antingen för att de behöver extra inkomster, eller för att de ser möjligheter att ta sig an nya utmaningar. Unionen Stockholm har fem förslag som ska öka tryggheten för kombinatörerna.
Johanna Rovira Publicerad 2 oktober 2014, kl 16:14
Johanna Rovira
Företagarna Per Graemer, Margareta Nilsson, Gültidan Kulbay och Agneta Prentell var på mässan Eget Företag i Älvsjö. De svarar på frågor om trygghet för egenföretagare längre ner. Johanna Rovira

För att fler ska våga ta steget och starta eget så måste de känna sig ekonomisk trygga, menar Unionen Stockholm. På mässan Eget Företag diskuterade förbundet trygghet med mässbesökarna, varav många var så kallade kombinatörer.

– En kombinatör är de medlemmar som inte kan satsa helhjärtat på det egna företaget utan måste ta vikariat eller ha halvtidsjobb vid sidan av företagandet för att klara av att betala sina räkningar, säger Viola Zabeti, regionalt ansvarig för Unionen Egenföretagare och projektledare för Unionens räkning på mässan Eget företagare.

Viola Zabeti har själv varit egenföretagare och erkänner att hon stöp på administrationen.

– Jag hade noll koll på den ekonomiska biten och jag är en trygghetsmänniska så jag fungerar bättre som anställd, säger Viola Zabeti.

Trygghet är något som egenföretagare också skulle behöva mer av och Unionen Stockholm har därför plockat ut fem förbättringar som skulle ge entreprenörer större trygghet vid exempelvis sjukdom. Se faktarutan här intill.

Egenföretagare har möjlighet att  välja mellan 1, 14, 30, 60 eller 90 dagars karenstid. Ju fler dagar man väljer desto lägre blir sjukförsäkringsavgiften.

Vi frågade mässdeltagarna hur många karensdagar de hade valt och vad som händer när de blir sjuka:

 

Per Graemer, egen företagare sedan drygt ett år. Säljer fönster som konsult och garageportar som han även monterar.  Blev företagare av fri vilja.

Hur många karensdagar har du?
– Jag vet inte. Jag vet bara att jag är bra försäkrad både via Länsförsäkringar och Unionen.

Vad händer när du blir sjuk?
– Jag struntar i att vara sjuk helt enkelt. Jag försöker göra det jag orkar ändå även om jag är krasslig.

 

Margareta Nilsson, egen företagare sedan fem år, men har sin firma, en generalagentur för unika hästprodukter, vilande och jobbar nu som utbildare.

Hur många karensdagar har du?
– Noll. Jag var aldrig sjuk. Man har inte råd att vara sjuk som egen företagare. Företaget måste dra in pengar och tid är pengar.

 

Gültidan Kulbay, nystartad egen företagare som jobbar med coachning och catering.

Hur många karensdagar har du?
– Karensdagar? Vad menar du då? Jag har inte kommit så lång än, jag är här för att lära mig vad som gäller när man är egen företagare. Att vara egenföretagare har varit min ambition sedan länge. Jag vägrar vara anställd.

 

Agneta Prentell, egen företagare, har butik som säljer konstnärsmaterial.

Hur många karensdagar har du?
– Jag har väl ingen. När jag är sjuk ringer jag in en vikarie, men än så länge har det bara hänt en gång på 2,5 år.

 

Hans Fryklund, ordförande i Unionen Stockholm och tillika egen företagare sedan maj 2014. Säljer miljötoaletten Bioloo i sitt företag Qualita AB.

– Jag har avtalspension från mitt gamla företag HP så om jag blir sjuk kan jag leva på min pension – det är väldigt förmånligt att kunna var egen företagare med en pension i ryggen.

Fem steg till bättre trygghet för företagare

  • Möjligheten till ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet bör ses över för kombinatörer. Rätten till tjänstledighet för start av näringsverksamhet bör förlängas från sex till tolv månader.
  • Upprätta att nytt innovationskontor för att främja idéer som utvecklas av uppfinnare eller anställda och ge ekonomiskt bidrag som stödjer utvecklingen av företag i tidiga skeden.
  • Alla arbetssökande bör kunna söka starta-eget-bidrag redan från första dagen i arbetslöshet.
  • Försäkringskassan bör kunna ge ett förhandsbesked om vilken ersättning man får om man drabbas av sjukdom eller vill vara föräldraledig.
  • Reglerna vid sjukdom bör ses över för att säkerställa att egenföretagare behandlas lika, oavsett företagsform.

Unionen

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.