Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Ändrad karenstid gynnar deltidsanställda

Från och med nästa år får du karensavdrag i stället för karensdag om du blir sjuk. En förändring som Unionen efterlyst och som innebär en förbättring för bland annat anställda med oregelbunden arbetstid.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Dagens system slår hårt mot personer som har arbetstiden koncentrerad till ett fåtal arbetsdagar i veckan. Colourbox

För majoriteten av alla anställda, det vill säga alla som jobbar heltid fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen, innebär lagändringen ingen större förändring - du får lika mycket i lönekuvertet om du blir sjuk efter nyår som om du blir sjuk i dag. Men för personer med oregelbunden arbetstid eller deltidsanställda blir det en klar förbättring efter årsskiftet.

Det system vi har i dag, med en karensdag första dagen på sjukskrivningen, slår hårt mot personer som har arbetstiden koncentrerad till ett fåtal arbetsdagar i veckan. Ponera exempelvis att du endast jobbar måndag och tisdag och blir sjuk på måndagen. Vips ryker halva veckoinkomsten redan på måndagen.

Det karensavdrag som träder i kraft från och med 1 januari 2019 föreslås uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Hur avdraget ska beräknas ska fack och arbetsgivare avtala om.

Karensavdraget är något som bland andra Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg efterlyst  just eftersom det slår hårt mot vissa anställda:

– Att beräkna karensavdrag på motsvarande exempelvis 10-20 procent av veckoinkomsten vid sjukskrivning, vore mer rättvist för personer med oregelbunden arbetstid, sade Henrik Ehrenberg till Kollega förra året.

Läs mer: Unionen vill se ändrad karensdag

Läs mer: Företaget som skrotat karensdagen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.