Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Utlandsarbete räcker inte för a-kassa

Den som varken arbetat i Sverige eller betraktas som gränsarbetare kan inte tillgodoräkna sig arbete i ett annat EU-land vid ansökan om inträde i Unionens a-kassa. Det konstaterar kammarrätten i en dom.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Grundregeln är att den som är inflyttad från ett annat EU-/EES-land och ansöker om a-kassa först måste arbeta i Sverige för att kunna tillgodoräkna sig arbete från annat land. Colourbox

I september 2007 flyttade en man till Nederländerna och bodde där i fyra år. I Nederländerna hade han en anställning som varade i drygt två år tills han blev sjukskriven. I februari 2012, då mannen flyttat tillbaka till Sverige, ville han gå med i Unionens a-kassa.

Men eftersom den nu 34-årige mannen inte arbetat i Sverige sedan han lämnat Nederländerna uppfyllde han inte villkoren för ett medlemskap, enligt kassan. Mannen överklagade beslutet men nu har såväl förvaltningsrätten som kammarrätten gett a-kassan rätt. Enligt domen räknas inte det arbete 34-åringen utfört i Nederländerna.

Grundregeln är att den som är inflyttad från ett annat EU-/EES-land och ansöker om a-kassa först måste arbeta i Sverige för att kunna tillgodoräkna sig arbete från annat land.

Det finns undantag för gränsarbetare, det vill säga personer som bor i ett land och arbetar i ett annat och återvänder till bosättningslandet åtminstone en gång i veckan. Ett annat undantag gäller så kallade oäkta gränsarbetare, de arbetar i ett annat land men återvänder inte varje vecka. Då tas istället hänsyn till var arbetstagaren har sitt ”intressecentrum”, till exempel var familjen är bosatt.

Enligt Unionens bedömning kan 34-åringen inte heller betraktas som en arbetslös gränsarbetare. Detta eftersom han inte återvänt till Sverige minst en gång i veckan och hans familjesituation var inte sådan att han kan anses ha haft sitt ”intressecentrum” i Sverige. Även i detta fall ger kammarrätten i Göteborg a-kassan rätt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”