Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Unionens a-kassa tvingas backa om ersättning

Den förberedande kursen var ett krav för att få gå en administrativ utbildning. Eftersom kurserna anvisades av arbetsförmedlingen och kvinnan egentligen ville ha ett arbete anser kammarrätten att hon har rätt till a-kassa.
Ola Rennstam Publicerad
Anders Wiklund/TT
Kvinnan anvisades en förberedande kurs av Arbetsförmedlingen. Men då drog a-kassan in hennes ersättning. Nu har hon fått rätt i Kammarrätten. (Kvinnan på bilden har inget med personen i artikeln att göra.) Anders Wiklund/TT

En kvinna från Malmö hade varit arbetslös i nio månader. För att öka sina möjligheter till ett nytt jobb ville hon gå en administrativ utbildning, som finansierades genom aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Ett krav var att hon först gick en förberedande kurs på tio dagar, något hon också blev anvisad av arbetsförmedlingen.

Efter att kvinnan gått den förberedande kursen ansökte hon på nytt om ersättning från Unionens a-kassa fram till att den administrativa utbildningen skulle börja, två månader senare.

Unionens arbetslöshetskassa och även förvaltningsrätten ansåg dock att de båda utbildningarna hade ett nära samband, både i tid och till innehåll. Därmed skulle Malmöbon anses som studerande under den aktuella perioden och inte ha rätt till a-kassa.

Nu har kammarrätten dock gjort en helt annan bedömning. Rätten konstaterar att kvinnan hela tiden har velat ha ett arbete men sökte till den administrativa kursen för att öka sina chanser att få ett jobb. Hon kunde heller inte styra över att utbildningstillfällena var uppdelade. Hade hon inte deltagit i kurserna efter att ha fått dem anvisade av arbetsförmedlingen hade det sannolikt medfört konsekvenser.

Eftersom det inte var självklart att kvinnan verkligen skulle få gå den senare administrativa utbildningen, hon blev anvisad den kort tid före kursstart, finner kammarrätten att kvinnan ska anses som arbetssökande under perioden mellan kurserna och att hon därmed har rätt till arbetslöshetsersättning.

Generellt ska man ha avslutat sina studier för att ha rätt till a-kasseersättning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”