Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Tekniskt fel orsak till lång väntan på a-kassa

Hur länge ska man behöva vänta på pengar från a-kassan på grund av "ett tekniskt fel"? Det undrar Karin som efter två månaders arbetslöshet nu äntligen fått ut sin ersättning.
Anita Täpp Publicerad

Efter sex månaders nystartjobb blev Karin arbetslös den 1 april. Samma dag gick hon till arbetsförmedlingen, anmälde sig som arbetssökande och skickade sedan omgående in de begärda handlingarna till Unionens a-kassa.

Efter några dagar kom besked om att hon måste komplettera sina uppgifter, vilket hon genast gjorde. Hon skickade också snabbt in kassakortet för de två första veckorna som arbetslös.
- Då trodde jag att pengarna säkert skulle komma in på mitt konto någon vecka senare. Men ingenting hände.

Sedan dess har hon varit i kontakt med a-kassan ett otal gånger och fått veta att pengarna dröjer på grund av ett tekniskt fel. När det ska vara fixat, eller när pengarna ska komma, har hon inte lyckats få besked om. Vid flera tillfällen har hon också blivit lovad att bli uppringd utan att någon hört av sig sedan.
- Och då satt jag alltså hemma hela dagen för att passa telefonen, säger Karin.

Den 22 maj fick hon ersättning för sina två första veckor som arbetslös. Men när resten skulle komma var fortfarande oklart.

Sedan Karin lyckats få kontakt med a-kassans försäkringschef och biträdande kassaföreståndare Jeanette Mandl fick hon igår äntligen hjälp att få ut resten av pengarna.

I förmiddags kunde Karin konstatera att de fanns på hennes konto.
- Nu har jag fått ersättning för alla kassakort jag skickat in och det känns väldigt skönt. Men jag kommer nog ändå inte att kunna släppa det här riktigt förrän jag ser att pengarna flyter in var fjortonde dag.

Hur har du klarat dig utan pengarna?
- Ja, jag är ju gift, säger Karin med lätt ironi.

- Men det som förvärrar situationen är att min man är sjukskriven just nu. Som tur var har vi haft lite sparade pengar som vi kunnat ta av när räkningarna ska betalas. Utan dem hade vi förmodligen fått gå till det sociala, men där tar det säkert också tid att få pengar.

Karin är fortfarande upprörd över hur hon behandlats av a-kassan och tycker bara hon fått en vag förklaring till det som skett.
- Alla tycks tro att man klarar sig utan pengarna. Och själv tänker man på att räkningar ska betalas, att barnen kanske behöver lite nya kläder till skolavslutningen och så vidare. Det blir en väldig press på en.

- Det värsta är att man ingenting får veta. Att man exempelvis inte får ett brev om att det skett ett tekniskt fel men att pengarna kommer senast då och då. I stället får man ringa till kassan och hela tiden prata med olika handläggare som inte ger några klara besked. Det är hopplöst.

Jeanette Mandl kommenterar:
- Det jag kan se är att beslutet om utbetalningen av Karins pengar för de två första veckornas arbetslöshet togs som det skulle. Sedan var det ett tekniskt fel som gjorde att hon fick vänta så länge på sina pengar, så att hon fick dem den 22 maj i stället för den 22 april.

Det som komplicerar saken, menar Jeanette Mandl, är att de dagar som Karin då fick ersättning för var de sista i en pågående a-kasseperiod.
- Vårt tekniska system är uppbyggt så, och lagen säger, att vi inte får pröva en ny ersättningsrätt förrän en person blivit utförsäkrad, det vill säga vid det sista utbetalningstillfället av en ersättningsperiod.

Så i och med att utbetalningen av Karins sista ersättningsdagar i den pågående ersättningsperioden försenades med en månad, så blir alltså också hennes ersättning för en ny ersättningsperiod försenad?
- Ja, tyvärr är det så. Det är naturligtvis jättetrist och beklagligt att enskilda kommer i kläm så här. Men när man jobbar i ett tekniskt system som det vi har på alla a-kassor så kan man inte gardera sig mot att det uppstår problem.

Men Karin har ringt och påtalat problemet många gånger. Kan ni inte göra något mer för en person som hamnat i ekonomiskt trångsmål på grund av ett systemfel? Exempelvis pröva rätten till en ny ersättningsperiod snabbare?
- Nej, inte vad jag kan se tyvärr.

- Men vi jobbar hela tiden med att identifiera och åtgärda problem så att enskilda inte ska drabbas framöver. Och vi går nu in i ett nytt handläggningssystem, som alla a-kassor ska införa under året, där tanken är att det ska bli bättre, mer rättssäkert och så vidare, än det vi tidigare haft.

Fotnot: Karin heter egentligen något annat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.