
Den svenska a-kassan är på plats 21 av 27 EU-länder. Den är dessutom sämre än våra nordiska grannländer, Norge, Finland, Danmark och Island.
OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, analyserar regelbundet a-kassan i Europa och tjänstemannaorganisationen TCO uppmärksammar nu att Sverige ligger långt ner på listan.
I de europeiska länder som toppar listan, Luxemburg, Portugal och Lettland, kan en tvåbarnsfamilj, där en av de vuxna arbetar och den andra är arbetslös, räkna med att få ungefär 92–93 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. I Sverige ligger den nivån på 75 procent.
Läs mer: Vad kostar a-kassan?
A-kassan i Sverige: "Otroligt låg"
Vidare skriver TCO att en arbetslös i Sverige i genomsnitt får runt 60 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. Det beror på att taket i a-kassan är relativt lågt.
Siffrorna ovan tar inte hänsyn till de tillfälliga reglerna som regeringen införde under pandemin, när höjde taket för a-kassan, från 910 till 1 200 kronor per dag. Det tillfälligt höjda taket gäller fram och till och med 2022.
TCO:s utredare Maria Ahrengart säger till TT att den ordinarie a-kassenivån är ”otroligt låg”.
– Man får bara runt 14 000 kronor efter skatt på en medianlön, säger Ahrengart.