Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Svensk a-kassa sämst i Norden

A-kassan i Sverige är sämst i Norden. OECD har jämfört svensk a-kassa med europeiska och Sverige placerar sig bland bottenländerna.
Oscar Broström Publicerad 31 maj 2021, kl 13:19
Jessica Gow/TT
Svensk a-kassa ger låg ersättning för arbetslösa, enligt OECD. Jessica Gow/TT

Den svenska a-kassan är på plats 21 av 27 EU-länder. Den är dessutom sämre än våra nordiska grannländer, Norge, Finland, Danmark och Island.

OECD, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, analyserar regelbundet a-kassan i Europa och tjänstemannaorganisationen TCO uppmärksammar nu att Sverige ligger långt ner på listan.

I de europeiska länder som toppar listan, Luxemburg, Portugal och Lettland, kan en tvåbarnsfamilj, där en av de vuxna arbetar och den andra är arbetslös, räkna med att få ungefär 92–93 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. I Sverige ligger den nivån på 75 procent.

Läs mer: Vad kostar a-kassan?

A-kassan i Sverige: "Otroligt låg"

Vidare skriver TCO att en arbetslös i Sverige i genomsnitt får runt 60 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. Det beror på att taket i a-kassan är relativt lågt.

Siffrorna ovan tar inte hänsyn till de tillfälliga reglerna som regeringen införde under pandemin, när höjde taket för a-kassan, från 910 till 1 200 kronor per dag. Det tillfälligt höjda taket gäller fram och till och med 2022.

TCO:s utredare Maria Ahrengart säger till TT att den ordinarie a-kassenivån är ”otroligt låg”.

– Man får bara runt 14 000 kronor efter skatt på en medianlön, säger Ahrengart.

A-kassa

Unionens a-kassa tillbaka på normala väntetider

Medlemmar i Unionens a-kassa har fått vänta länge på ersättning det senaste året. Nu har man jobbat ikapp.
Lina Björk Publicerad 20 november 2023, kl 14:15
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Tidigare i år hade Unionens a-kassa längst väntetid av alla a-kassor. Då var väntetiden för att få besked om ersättning 10 veckor - nu är den 5 veckor. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Först var det en cyberattack, sedan ett ärendehanteringssystem som krånglade. Efter sommaren låg Unionens a-kassa rejält efter i handläggningstider och utbetalningar, vilket Kollega tidigare rapporterat om

Till slut ryckte a-kassornas tillsynsmyndighet IAF ut och startade ett ärende kring väntetiderna med ultimatumet: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan december är slut, annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in. Och enligt IAF: s senaste statistik har man lyckats med det. Den genomsnittliga väntetiden för att få besked om ersättning är nu fem veckor, att jämföra med 10 veckors väntetid efter sommaren. 

Samarbete och övertid lösningen

Enligt kassaföreståndaren Harald Peterson handlar resultatet dels om att handläggarna jobbat mer, dels tydliga veckomål och uppföljningar.

Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

– Vi har jobbat mer men har också lagt in två återhämtningsveckor. Sedan har vi fått visst stöd från andra a-kassor, vilket har underlättat, säger han. 

Tidigare har medlemmar haft svårt att nå a-kassans handläggare då man endast haft en timmes telefontid per dag. 

Kommer medlemmar att kunna nå sina handläggare nu? 

–  Vi jobbar långsiktigt och bygger nu vidare för att bibehålla ett stabilt arbetsläge och där vi också kan stärka tillgängligheten.