Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Rekordmånga går med i Unionens a-kassa

Det är rusning till Unionens a-kassa. De senaste dagarna har antalet medlemmar ökat med 1 000 personer per dygn.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Det ökande antalet varsel gör att fler vill gå med i Unionens a-kassa. Colourbox

Under de tre första veckorna i mars varslades drygt 18 000 personer i Sverige om uppsägning, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Lägg där till masspermitteringar och en allmän oro inför den vikande konjunkturen. I coronavirusets spår ser allt fler om sitt hus. Och det märks inte minst på landets a-kassor.

I slutet av februari hade Unionens a-kassa 655 000 medlemmar, i dag är antalet 13 000 fler – en rekordstor ökning. Och bara den sista veckan har ansökningstrycket ökat ytterligare.

– Vi får 1 000 nya medlemmar varje dygn, framför allt har vi sett en ökning de senaste dagarna, säger Harald Petersson, chef på Unionens a-kassa.

Läs mer: Gå  med i a-kassan? Tänk på det här

Egenföretagare är en grupp som känner oro och som nu strömmar till Unionens a-kassa, enligt Harald Petersson. En annan grupp är personer som fram till nu känt sig trygga i sin anställning.

Läs mer: Krisande egenföretagare hoppas på statligt stöd

– De är något äldre och har tänkt att de sitter säkert men så plötsligt märker man att det kan komma ett stort varsel snart.

Läs mer: Varsel - så funkar det

Medlemsökningen innebär att de 180 personer som i dag arbetar på Unionen a-kassa kommer att behöva bli fler.

– Vi är bra bemannade men antalet ärenden kommer öka när varslen träder i kraft, vi räknar med en topp närmare sommaren. Så på sikt kommer vi behöva öka vår personalstyrka, säger Harald Petersson.

A-kassa

Sveriges a-kassor och fackförbund är skilda organisationer. Det betyder att om du endast är med i en a-kassa har du inte tillgång till inkomstförsäkringen och tvärtom.

För att få både a-kassa och inkomstförsäkring måste du alltså vara medlem i både ett fackförbund och en a-kassa. Du behöver dock inte vara med i samma a-kassa som det förbund du tillhör.

Den som varit medlem i a-kassan i minst tolv månader kan få inkomstbaserad ersättning, som mest 910 kronor per dag. Den som varit medlem kortare tid än ett år får en grundersättning på som mest 365 kronor per dag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.