Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Ingen a-kassa utan arbetsgivarintyg

Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.
Anita Täpp Publicerad
Shutterstock
Shutterstock

För att få ersättning från a-kassan krävs ett arbetsgivarintyg där det framgår hur länge man varit anställd och hur många timmar man har jobbat varje vecka.

Enligt lagen om arbetslöshetsförsäkringen är arbetsgivare skyldiga att lämna ett sådant intyg på begäran. Ändå får många arbetslösa vänta länge på intyget. En hel del av dem blir tvungna att ta kontakt med Unionen för att få hjälp.

Sofia Karlsson på Unionens regionkontor i Malmö är en av många ombudsmän som lägger mycket tid på att försöka kontakta arbetsgivare för att få dem att skriva det nödvändiga intyget.

– I värsta fall kan det ta många månader innan jag – efter väldigt mycket ringande, brevskrivande och mejlande – lyckas få arbetsgivaren att skriva ett intyg. Samtidigt hänger de drabbade medlemmarna på oss, eftersom de behöver pengarna. Ofta tvingas de låna pengar av vänner för att klara sin ekonomi, säger Sofia Karlsson.

Ibland beror agerandet på ett hämndbegär från arbetsgivarens sida

– Självklart får medlemmar hjälp av oss. Men man kan ändå tycka att det går åt orimligt mycket tid och kraft till något så enkelt som att utfärda ett arbetsgivarintyg. Tid och kraft som vi i stället skulle kunna lägga på att hjälpa medlemmarna med annat.

Orsakerna till att arbetsgivarna struntar i att skriva arbetsgivarintyg, eller skriver ett undermåligt som måste kompletteras, skiftar. Ibland beror det ”bara” på lathet, men enligt flera ombudsmän som Kollega har talat med är det inte ovanligt att agerandet beror på ett hämndbegär.

– När det händer har det ofta varit en konflikt i samband med att medlemmen lämnade jobbet och då kan arbetsgivaren straffa den tidigare anställde på det här sättet, säger Sofia Karlsson.

Problemet är att även om företag är skyldiga att lämna arbetsgivarintyg finns det ingen möjlighet att straffa den som inte följer lagen. Därmed är också facket tämligen maktlöst i den här situationen. Därför efterlyser Sofia Karlsson en lagändring som innebär en möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som missköter intygsskrivandet.

I väntan på detta ger hon rådet att den som vill avsluta sin anställning först kontaktar Unionen för att få veta vad man behöver tänka på – innan man säger upp sig.

– Man kan till exempel se till att arbetsgivaren skriver ett avtal där denne förbinder sig att utfärda ett arbetsgivarintyg senast en vecka efter att man har slutat. Längre tid än så ska det inte ta. Då har vi möjlighet att stämma den arbetsgivare som inte sköter det här, vilket säkert gör att fler snabbt skriver intyg.

"De flesta intyg måste kompletteras"

Nära nio av tio ansökningar om ersättning som Unionens a-kassa får in behöver kompletteras, enligt försäkringsansvariga Anna-Lena Leksell. Hur många av dem som beror på att det saknas intyg eller att ett sådant är bristfälligt är okänt.

– Men majoriteten av kompletteringarna behöver göras av medlemmen själv.

Vad ska ansökan innehålla?
– Man ska själv besvara ett antal frågor, men arbetsgivarintyget är också viktigt. Arbetsgivaren kan fylla i det elektroniskt, på arbetsgivarintyg.nu. Då kan man kontrollera att uppgifterna är rätt innan intyget skickas till oss. Men det går även att skicka en kopia på originalet.

Vad ska framgå av intyget?
– Utöver personuppgifter och anställningstid ska exempelvis orsaken till att anställningen upphört anges. Men det viktigaste är den arbetade tiden, så att vi ser att man har jobbat minst 80 timmar i månaden under de senaste tolv månaderna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Läsarna om a-kassan: ”Skrämmande läsning”

”Skrämmande”. ”Hemskt och sorgligt”. ”Fruktansvärt”. Många har reagerat starkt på Kollegas granskning av väntetiderna hos Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad 7 november 2024, kl 06:02
Kollega granskar Unionens a-kassa. Kollage med de artiklar i ämnet som Kollega hittills publicerat.
Förra veckan publicerade Kollega en granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. Många arbetslösa tvingades vänta i månader på ersättning, vilket ledde till ekonomiska svårigheter och ångest. Kollegas läsare har reagerat kraftigt på uppgifterna i artiklarna. Här är några av reaktionerna. Kollage: Susanna Sethfors Holmquist.

Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:

 

A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”

 

” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”

 

” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”

 

”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”

 

”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”

 

”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”

 

”Skrämmande läsning.”

 

”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”

 

”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”

 

”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”

 

”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”

 

”Tragiskt!”

 

”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”

 

”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”

 

”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”

 

”Fan vad ruttet.”

 

”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"