Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Var tredje får gå från Business Sweden

Anställda på Business Sweden fick dagen för midsommarafton beskedet: ”Lämna in era passerkort. Ni är inte välkomna tillbaka efter helgen.” Fler än var tredje anställd sägs därmed upp på den halvstatliga organisationen.
Sandra Lund Publicerad 25 juni 2014, kl 11:22

Business Sweden, samägt av stat och näringsliv och en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden, har djupa ekonomiska problem. I kölvattnet av miljonbesparingar fick anställda dagen före midsommar beskedet att de skulle lämna in sina passerkort och att de inte var välkomna tillbaka efter helgen. Det uppger en av de anställda, som vill vara anonym på grund av rädsla för vad ledningen kan göra med den som vänder sig till media, till SvD Näringsliv.

57 anställda, av 158, har tidigare under våren varslats om uppsägning. Och nu ska de alltså ha fått lämna sina jobb. Enligt en annan anonym anställd som uttalar sig i SvD Näringsliv har informationen varit minimal och det är inte tal om några avgångslösningar överhuvudtaget. Endast lön under den uppsägningstid man har rätt till enligt lag.

- Det känns som man inte är vatten värd efter alla anställningsår, säger en anställd till tidningen. De genomför en totalt klinisk operation. Allt är professionellt men också cyniskt. Det är till och med en tår inlagd i ögonvrån när vd håller tal.

Enligt tidningen är anställda även missnöjda med sitt fackförbund Unionen. Förtroendevalda har varit på semester när anställda behövt hjälp.

- Jag har inte fått någon hjälp eller support av dem. Jag har bland annat frågat efter en turordningslista, men det har facket sagt nej till att lämna ut, säger en anställd.

Kollega har under dagen, och gårdagen, sökt klubbordförande för Unionen på Business Sweden, men utan framgång.