Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Fler än väntat kan bli kvar på Ericsson i Kumla

Runt 360 personer, de flesta tjänstemän, sägs upp på Ericsson i Kumla. Men än så länge är det inte klart exakt hur många som kommer att arbeta kvar på anläggningen. I dagarna börjar lokala förhandlingar och Unionens vice klubbordförande Alexander Strid är försiktigt optimistisk.
Publicerad 29 november 2016, kl 14:56
Pavel Koubek/TT
Entrén till Ericssons lokaler i Kumla. Pavel Koubek/TT

– Tidigare har siffran 60 personer nämnts men vi räknar med att upp till 90 personer kan bli kvar och utveckla den nya 5G-tekniken. Den stora frågan nu är hur Ericssons ledning ska kunna signalera att företaget trots allt har en bra framtid för att kunna motivera den personal som jobbar kvar att hitta arbetslust och framtidstro, säger Alexander Strid.

Trots att hösten har varit tuff framhåller han att de flesta av fabrikens anställda är nöjda med villkoren kring uppsägningarna.

– Arbetslösheten är låg för närvarande och många har redan fått ett nytt jobb. Dessutom har Ericsson gått oss till mötes för att vi ska kunna fortsätta att använda den unika kompetens som finns i Kumla för att supporta Ericssons fabriker runt om i världen, framhåller Alexander Strid.

Samtliga uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och arbetstid, maximalt uppgår till 23 månader.  De yngsta medarbetarna med allra kortast anställningstid får åtta månader. 

Under den största delen av uppsägningstiden har de uppsagda rätt till ersättning även om de får ett nytt jobb.

Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet, TRR. Enligt TRR:s statistik ser framtiden ljus ut för Ericssonanställda. Enligt uppföljningar av vad som hände efter Ericssons nedläggningar i Gävle 2010 hade 94 procent av dem som förlorat jobbet en ny sysselsättning efter två år.
 

Gertrud Dahlberg
[email protected]