Annons
Annons
 • Av de som misstänkt att en kollega har alkoholproblem uppgav 37 procent att de informerat sin chef eller motsvarande. Foto: Hasse Holmberg/TT

Varannan har misstänkt att en kollega är alkoholist

Publicerad 28 november 2019, kl 14:08

Varannan person har någon gång misstänkt att en kollega eller chef har alkoholproblem. En bransch som utmärker sig negativt är Industri, teknik och tillverkning. Det visar en ny undersökning.

Runt tio procent av samtliga på en arbetsplats kan antas ha alkoholproblem. Nu har Systembolaget låtit genomföra en undersökning för att se om vi lägger märke till om en kollega har problem och hur vi agerar i dessa fall.

Frågorna har ställts till anställda i 18 olika branscher. Trots att resultatet bör tolkas med försiktighet är det tydligt att vissa branscher sticker ut. I branschen Industri, teknik och tillverkning säger sig 59 procent någon gång ha misstänkt alkoholproblem hos någon på arbetsplatsen. Även inom branschen Bygg och fastighet liksom Transport och logistik är siffrorna höga.

Läs mer: Många störs av andras drickande på julfesten

I undersökningen uppger också fler än var femte att det har hänt att en kollega eller chef har luktat alkohol på arbetstid. 14 procent uppger dessutom att någon uppträtt misstänkt berusad på arbetstid.

Det visade sig att även om många misstänker problem, så är det långtifrån alla som agerat. Bara 37 procent av dem som hade en sådan misstanke uppgav att de informerade sin chef eller någon annan med personalansvar. I två tredjedelar av fallen sägs chefen ha vidtagit någon åtgärd.

I undersökningen, som genomfördes av Kantar Sifo, ingår 1 000 chefer och 2 000 tjänstemän. Av cheferna uppgav 79 procent att de känner sig trygga ifråga om hur de ska hantera situationen om de misstänker att en medarbetare har alkoholproblem. De vanligaste åtgärderna är att prata med medarbetaren. I drygt 40 procent av fallen vände sig chefen till HR-avdelningen, i vart fjärde fall valde man att ta extern hjälp.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ta hand om varandra

  Chefens ansvar och självledarskap är på tapeten när vi pratar om hur vi ska kunna må bra på jobbet, inte minst i dessa tuffa tider. Men här vill jag också påminna om hur viktig du kan vara i din roll som jobbarkompis.

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.