Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Två miljoner ur klubbkassan för att stämma Unionen

Kabinanställda på SAS anser sig snuvade på pensionspengar och planerar att stämma Unionen. Kabinklubben skänker nu två miljoner kronor ur klubbkassan för att hjälpa medlemmarna att få till en rättslig prövning.
Ola Rennstam Publicerad 7 februari 2014, kl 13:11
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

Kollega har tidigare rapporterat om att kabinanställda på SAS har förberett en stämning mot Unionen eftersom de anser att de snuvats på sina inbetalade pensionspengar. Cirka 300 personer berörs av pensionslösningen som kom till i samband med krisuppgörelsen mellan flygbolaget och Unionen hösten 2012.

1974 gick facket med på 2,5 procents lönesänkning för att möjliggöra för medlemmarna att gå i pension redan vid 60 år. Men vid krisuppgörelsen i Köpenhamn gick Unionen med på att skjuta fram pensionsåldern till 65 år. Medlemmarna anser att Unionen därmed gett sig på pensionspengar de inte förfogar över.

För att kunna finansiera en domstolsprövning har 121 kabinanställda satsat 10 000 kronor var. Men summan man fick ihop visade sig vara långt ifrån tillräcklig för att bekosta processen och man sökte därför pengar från den egna kabinklubben.

Klubben har förhållit sig passiv i konflikten, tills nu. På klubbens årsmöte i onsdags beslutades att man ska hjälpa de berörda medlemmarna i deras process mot Unionen.
– Det stämmer. Beslutet blev att klubbkassan, efter behov, ska betala in pengar till ett klientmedelskonto hos advokaten Ulf Öberg till ett maxbelopp av två miljoner kronor, säger CG Hjort, Unionens biträdande förhandlingschef, som var med på årsmötet.

– Det här handlar om enskilda medlemmar som genom ombud kanske kommer att stämma Unionen. Det är inte Unionen som stämmer Unionen.

Trots årsmötets beslut påpekar CG Hjort att klubben måste förhålla sig neutral i frågan eftersom man i Köpenhamn gav Unionen mandat att träffa uppgörelsen.
– Enskilda individer i klubbstyrelsen stödjer processen. Här har vi en uppgift att se till att man inte blandar ihop enskilda individer med klubbuppdraget. Men risken för sammanblandning är uppenbar, säger han.

På årsmötet i tisdags valdes en helt ny klubbstyrelse. Eftersom protokollet inte är justerat och ledamöterna inte ens hunnit ha ett första möte vill ingen kommentera beslutet. SAS kabinklubb har 578 medlemmar och en välfylld klubbkassa med totala tillgångar på fyra miljoner kronor i bundna papper.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.