Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Tina tog sig ur sekten

Tina Nyström väg var tidigt tydligt utstakad. Hon skulle gifta sig och föda barn – allt annat var otänkbart i den religiösa sekten Plymouthbröderna. Men Tina gäckade förväntningarna och är i dag chef inom konsultmäklarbranschen.
Johanna Rovira Publicerad 28 januari 2022, kl 14:55
Tina Nyström
”Jag hade tur som fick gå i vanlig skola även om jag stack ut för att jag alltid gick i kjol och inte fick äta med klasskamraterna”, säger Tina Nyström, som växte upp i sekten Plymouthbröderna. Foto: Mikael Sjöberg

Varje söndag under hela sin uppväxt satt Tina Nyström i ett fönsterlöst rum och väntade på att dö. När som helst skulle Jesus uppenbara sig och världen skulle gå under.

Men Jesus dök aldrig upp.

– Jag kämpar fortfarande med min ångest och väntar på katastrofen som lurar runt hörnet, säger hon.

Lycklig uppväxt

Ändå hade hon ingen dålig barndom. Trots att den präglades av fler förbud och krav än hon kan komma ihåg fanns där en stark gemenskap både inom familjen och med andra medlemmar i den extrema grenen av det kristna samfund, Plymouthbröderna, som hon, hennes syskon och föräldrar fötts in i.

– Inget dåligt hände – vi var oerhört tajta i familjen och är det fortfarande. Där fanns en enorm kraft i gemenskap som man inte ska underskatta.

Listan över saker som var förbjudna för henne var diger. Hon fick inte äta tillsammans med så kallade världsliga, alltså alla utanför sekten – i skolan var hon tvungen att gå hem på lunchrasten. Hon fick inte bära byxor, smycken, ha husdjur, se på tv, lyssna på radio, gå på nöjesfält, ha kort hår, vara med i någon förening eller umgås med andra än Plymouthbröder och -systrar. Det var heller inte tillåtet för henne att utbilda sig, rösta, jobba varsomhelst eller engagera sig fackligt.

Kvinnor tiger i församlingen

Hon fick absolut inte ifrågasätta ledarna och som kvinna var hon underställd männen och skulle tiga i församlingen.

– Som du märker ligger det inte för mig att vara tyst, säger Tina Nyström, som i dag ansvarig för ett team på konsultmäklarbolaget Workforce Logiq.

Att en kvinna basar över män är helt otänkbart i Plymouthbrödernas sinnevärld och fanns inte på världskartan för Tina Nyström i hennes tidigare liv. Det är lite svårt att få ihop bilden av en underdånig yngre Tina, som visserligen smyglyssnade på Bruce Springsteen i en förbjuden Walkman, och läste tjejtidningen Starlet i lönndom, men alltid hade jätteångest efteråt, med den drivna kvinna hon är i dag. Det hon gick miste om under tidiga år kompenserar hon i dag genom mycket smycken, svart nagellack och skinnbyxor.

– Jag minns så väl när jag köpte mitt första halsband, hur stort det var. 

Majoritet av Plymouthbröderna egna företagare

99 procent av medlemmarna i Plymouthbröderna har egna företag som barnen får arbeta i när de slutat grundskolan, men Tina Nyströms pappa hörde till undantagen. Han var tvungen att be om tillstånd från ledarna så att Tina skulle få gå ett år på gymnasiet för att kunna få jobb i Stockholm.

Tina gick en kontorsutbildning och fick sedan jobb på ett företag som samlade pressklipp. Hon trivdes jättebra, men när ledarna började ifrågasätta att hon kom i kontakt med världsliga tidningar, retirerade hon och sade upp sig.

– Jag ville inte vara till besvär, säger hon.

Dator djävulens påfund

På nästa arbetsplats använde Tina Nyström datorer i jobbet. Det gillades efter ett tag inte heller av ledarna – datorer var nämligen djävulens påfund. Hennes pappa och syskon använde även de datorer i arbetet och ledarna krävde till sist att de skulle säga upp sig och ta jobb hos bröderna i stället. Det var droppen som fick familjen att fatta ett livsavgörande beslut.

– Vi samlades hela familjen, pratade och kom överens. Pappa ringde en av ledarna och talade om att vi inte tänkte komma till kvällens möte. Ledarbröderna kom hem till oss och pratade med oss en och en, men vi höll fast vid beslutet.

Om inte alla i familjen varit överens att lämna hade samtliga troligtvis stannat i sekten, menar Tina Nyström. Alla band med familj, släkt och vänner klipps direkt när någon hoppar av eller blir utkastad, och all kontakt med förtappade är strängt förbjuden.

– Många medlemmar som inte passar in ser dessvärre ingen annan utväg ur sekten än att ta sina liv.

Tina Nyström på ett fik med kopp i händerna.
Tina Nyström har kontakt med andra avhoppare från Plymouthbröderna via Facebook. Foto: Mikael Sjöberg

Djävulen missade biobesök

Uppbrottet var odramatiskt, men inte smärtfritt. Familjen kände sig till en början vilsen och Tina var osäker på om djävulen skulle komma och ta henne när hon gick på bio för första gången i sitt 23-åriga liv ett halvår efter avhoppet.

Men djävulen dök aldrig upp.

Hon köpte skivor, klippte håret, piercade öronen och träffade sina morföräldrar, som var med i en öppnare gren av Plymouthbröderna, för första gången, utan att varken Jesus, djävulen eller ledarna i Plymouthbröderna, lade sig i. Hon fick barn, gifte sig, skaffade husdjur och gick med i facket.

– Jag gick med i facket när jag jobbade på Ericsson på nittiotalet. Jag behövde den tryggheten, särskilt när det var som mest turbulent där.

Har försonats med mycket

Trots en del turbulens i sitt yrkesliv och många frivilliga uppbrott från olika arbetsplatser har hon inte varit arbetslös en dag i sitt liv. Hon trivs alltid bra och är lojal tills hon tröttnar och går vidare. Hon landar alltid på fötterna och har försonats med mycket i sin uppväxt– men inte med allt.

– Det är klart man har demoner man kämpar mot. Jag kan känna ilska mot det som var – det handlar om hjärntvätt och indoktrinering. Jag är en världslig själ, som bröderna kallar det och har jättesvårt med kyrkor och hallelujamöten i dag.

Förbud mot sekter

Hennes bakgrund har präglat henne på gott och ont. De starka familjebanden har hon till exempel värnat om. Att äta familjemiddag ihop varje kväll är ett måste. Men förutom det – och ett totalförbud mot att gå med i någon sekt – har Tinas barn en mycket annorlunda uppväxt mot den hon själv hade.  

– Det är viktigt för mig att mina barn ska få växa upp med allt jag inte hade, med frihet att göra vad de vill, säger Tina Nyström.

Även i sin chefsroll är hon en varm förespråkare av frihet under ansvar, på grund av att hon själv varit så hårt styrd i sitt tidigare liv.

– Jag tror stenhårt på mina medarbetare och på att inte detaljstyra dem, för jädrar vad de växer när de själva får ta ansvar. Man märker tydligt att de trivs och att arbetslusten frodas när folk har frihet att styra och ställa hur de vill inom lagens råmärken.

– Mitt 18-åriga jag hade inte kunnat föreställa sig att vara där jag är i dag. Jag känner en enorm stolthet över att ha tagit mig hit från att vara ingenting, med en utstakad framtid till den jag är i dag. Jag är nog ganska driven, även om jag inte ser mig själv så, säger Tina Nyström.

Plymouthbröderna

 • Grundades 1829 i Dublin. Samlade många anhängare i Plymouth, därav namnet.
 • Det finns två grenar av Plymoutbröderna. En öppnare, med färre förbud, som också tar emot nya medlemmar. Den slutna grenen Exclusive Brethren har kallts sekternas sekt. Man föds in i den grenen
 • Exclusive Brethren har funnits i Sverige i 125 år.
 • Det finns runt 40 000 Plymouthbröder i världen varav cirka 400 i Sverige, många bor i Småland.
 • Exclusive Brethren präglas av många förbud. På 50-talet förbjöds även husdjur eftersom de stal fokus från Gud. Alkohol och att spela viss musik är dock tillåtet.
 • Sedan 2007 går barnen till Plymouthbröderna i friskolan OneSchool Global i Hylte.
Karriär

Förmåner viktigt verktyg i jakten på kompetens

Numera räcker det inte enbart med hög lön, gratis frukt och friskvårdsbidrag för att locka till sig de bästa medarbetarna. Vilka förmåner har stora svenska företag? Vi har listan!
Lina Friberg Publicerad 31 mars 2023, kl 06:00
Till vänster en grupp äldre personer tränar på gym. Till höger en skål med frukt.
En ny undersökning visar att den förmån som svenska anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. Även möjlighet till hybridarbete uppskattas av många. Foto: Colourbox.

Attraktiva arbetsförmåner har också  blivit ett smart sätt att stärka ett företags varumärke.

Personalförmåner är ett viktigt redskap för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare och behålla vår personal långsiktigt, säger Anna-Karin Flygare, HR- strateg på gruvbolaget LKAB.

Flexibla arbetstider,  förmåner kring pension, ledighet samt möjlighet till hybridarbete är de förmåner som toppar svenskarnas lista över mest populära jobbförmåner.
Ett generöst friskvårdsbidrag är även en förmån som tilltalar många anställda.

Flexibilitet viktigast

I förmånsföretaget Benifys senaste rapport "Framtidens arbetsgivare: En plats i förändring", som är baserad på svar från 16 000 svenska medarbetare, framkom det att den förmån anställda anser viktigast är att få arbeta flexibelt. 

Även möjlighet till hybridarbete uppskattades av många anställda.71 procent av dem som deltagit i undersökningen svarar att de både vill arbeta hemifrån och från sin arbetsplats.

Många skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering

I bemanningsföretagets Randstads årliga rapport Workmonitor, baserad på svar från 1000 anställda i Sverige, framkommer det att jobbkandidater i högre utsträckning efterfrågar flexibilitet och en sund balans mellan jobb och fritid.

–  Vi ser väldigt tydligt i vår senaste undersökning att pandemiåren definitivt har satt sina spår när det gäller distansjobb. Många av kandidaterna uppger att de skulle tacka nej till ett jobb som inte erbjöd flexibilitet gällande arbetstider och placering, säger Camilla Campelo, HR-direktör hos Randstad.

Upplever ni att det har blivit allt viktigare att kunna locka kompetenta kandidater med andra förmåner än lön?

Absolut. I Sverige är lön och förmåner faktiskt inte det främsta skälet till att välja en arbetsgivare över en annan, utan det är många andra delar som spelar roll. I vår employer branding-undersökning är det exempelvis trevlig arbetsmiljö som år efter år är viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare, följt av intressanta arbetsuppgifter och balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo.

 Att just den balansen har blivit extra viktigt framkommer även i Benifys senaste rapport. Personalförmåner som till exempel rabatt på barnvakt och matkassar har blivit mer efterfrågat. En förklaring kan vara att många är tillbaka på jobbet efter pandemirestriktionerna.

Lön efterfrågas i svåra tider

Hos möbeljätten Ikea har lönen fått en större betydelse på senare tid, då levnadskostnaderna ökat. Även om ledighets- och arbetstidsförmåner var det som efterfrågades mest hos företagets personal, enligt Ikeas pressavdelning

Även musiktech-bolaget Epidemic Sound märker att lönen fortfarande har stor betydelse.

–  Om vi jämför med längre bak i tiden kan vi konstatera att förväntningarna och efterfrågan på ett bra anpassat och helst lite spännande förmånspaket ökar hela tiden. Däremot ser vi att lönen fortsatt är mycket viktig. Kandidater vill veta att de kommer att ha marginaler att klara högre elpriser eller en ränta som sticker iväg, säger Jasmin Holländer Pettersson, talesperson på Epidemic Sound.

Betalt volontärsarbete

På läkemedelsföretaget AstraZeneca erbjuds anställda bland annat  förmåner  kring hälsa, pension, transport och försäkring men även möjlighet till betalt volontärarbete. 

– Möjligheten att volontärjobba har varit väldigt uppskattad och populär bland våra medarbetare. Många väljer att göra det tillsammans i teamen för att stärka lagkänslan och göra en meningsfull insats som gör skillnad på ett positivt sätt utanför den vardagliga arbetsmiljön, säger Karl-Johan Karlsson, presschef för AstraZeneca.  

Kollega har tittat på vilka förmåner som erbjuds de anställda, på några av företagen i Unionens branschområden

AstraZeneca

 • Försäkringar och pension
 • Träningsanläggningar på arbetsplatsen
 • Digitala hälso-och träningstjänster
 • Transportförmåner
 • Möjlighet att volontärjobba åtta timmar per år på betald arbetstid

Epidemic Sound

 • 30 semesterdagar
 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Friskvårdsbidrag
 • Pension och försäkringar
 • Kostnadsfria terapitimmar
 • Flexibel arbetstid
 • 3-dagars betalt volontärarbete per år
 • Konsertbiljetter, interna musik-och storytelling event
 • Gratis användning av vår spelare

Ericsson

 • Extra ersättning vid föräldraledighet
 • Volontärarbete varje år
 • Lunchförmån
 • Friskvårdsbidrag
 • Aktiesparprogram
 • Ersättning för läkarbesök
 • Terminalglasögon
 • Möjlighet till ett hybridjobb
 • Interna utvecklingsmöjligheter

Ikea

 • Årlig Ikea-bonus för alla medarbetare
 • Friskvårdsbidrag
 • Personalrabatt på 15 procent
 • Medarbetare får upp till 1 500 kr i Ikea kontobidrag per verksamhetsår
 • Webbaserad individuell pensionsrådgivning via rådgivningstjänsten Lifeplan

LKAB

 • Tillgång till utvalda gym- och motionsanläggningar
 • Friskvårdsbidrag
 • Studiestöd
 • konstförening och fritidsförening, som bland annat ger tillgång till fjällstugor och möjlighet att delta i familjeaktiviteter
 • Motivationsprogram - framgångar ska belönas
 • Medarbetare som varit anställda i minst ett år får förstärkt föräldrapenning, upp till 90 procent av ordinarie lön i upp till sex månader
 • Många av LKAB:s  tjänster möjliggör flexibla arbetsmöjligheter
 • Företagshälsovård 
 • Tandvård- och glasögonförmån
 • Anställda har möjlighet att ansöka om stipendier vid studier både för sig själv och sina barn
 • Pension och försäkring 
   

Scania

 • Vinstdelning i Scania Resultatbonus
 • Löneväxling
 • Personalbil
 • Friskvårdsbidrag
 • Anställda har möjlighet att jobba fyra veckor per år från utlandet
 • Flexibel arbetstid

SJ

 • Friskvårdsbidrag
 • Utökad föräldrapenning
 • Löneväxling
 • Fri expertrådgivning kring alkohol och droger, juridik och ekonomi
 • Förmånliga priser på tågresor
 • Personalrabatt på bistroutbudet ombord på tågen
 • Pensionsrådgivning 

TUI

 • Friskvårdsbidrag
 • Gratis gym
 • Internationella möjligheter inom TUI
 • Rabattförmåner via Benify
 • Firandepolicy för jubileer
 • Hybridarbete
 • Produktionsutforskningsturer om samtliga destinationer och produkter
 • Pension och försäkringar
 • Terminalglasögon
 • Evenemang som frukost, företagsfester och afterwork
 • 40 timmars möjlighet till utbildning
 • 40-50 procent SuperTravel rabatt på resor
 • Flexibel arbetstid

Volvo Cars

 • Rabatter vid bilköp
 • Möjlighet till förmånsbil
 • Volvo-bonus till alla anställda
 • Extra ersättning från Volvo i samband med föräldraledighet
 • Extra tjänstepension
 • Företagshälsovård
 • Flexibla arbetstider
 • Vid särskilda tillfällen kan anställda beviljas betald ledighet, till exempel vid flytt eller i samband med vissa högtidsfiranden
 • Friskvårdsbidrag
 • Nyanställda erbjuds förskottssemester
 • Rabatter och förmåner via Benify

Mest eftertraktade förmånerna:

1. Arbetstid och ledighet(2)
2. Friskvård (3)
3. Pensions-förmåner (1)
4. Sjukvård (5)
5. Hushållsnära tjänster(10)
6. Försäkringar (4)
7. Transport (8)
8. Kompetensutveckling (6)
9. Rabatter (ny för i år)
10. Klimatsmarta förmåner (9) 

Förra årets placering inom parantes.

Källa: Benify