Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Tänka nytt

Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 5 december 2019, kl 10:32
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Men på kursen släpptes vi inte fria, tvärtom stod det klart att kreativiteten mår bra av begränsning, den behöver en ram. Vi fick i uppgift att i stället för en traditionell artikel berätta historien som en schlager (jo, vi sjöng också). Eller en dikt, efter ett visst versmått.

Svårt, och just därför tvingades nya idéer fram. Lekfullheten smittade, så även om jag till vardags inte producerade mellolåtar eller blankvers blev mina texter något mindre trista.

Att någon form av hinder kan göra under för kreativiteten har också forskaren Anna Grzelec upptäckt. Hon undersökte en arbetsplats där medarbetare jobbade vidare i smyg med utvecklingsprojekt som chefen sagt nej till – att bryta mot reglerna stimulerade nytänkandet.

Läs mer: Kul kickar kreativitet

Nya idéer kan också uppstå när vi bejakar mångfald. Företaget som gör moraknivar gav Bashar Mustafa, flykting från Irak, praktik och jobb och tack vare honom har de nu export av knivar till Mellanöstern.

Läs hans framgångssaga: Flykten mot framgången

Det här är sista numret av Kollega före jul, hoppas att du får sköna helgdagar! Jag rekommenderar att tillbringa minst en heldag i pyjamas och ägna mycket tid åt att lägga pussel.

Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.