Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Svenskar kvar på Volvo i Kina

Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän för att skydda medarbetarna. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal anställda på Volvo Cars.
Anita Täpp Publicerad
Karin Olander / TT
Ett hundratal svenska Volvoanställda är kvar i Kina. Karin Olander / TT

Flera svenska storföretag, där anställda ofta reser till Kina, har i princip stoppat alla resor till landet. På exempelvis Volvo Cars kan ”affärskritiska” resor fortfarande göras, men då endast om högsta ledningen har gett tillstånd till det.

Under de senaste veckorna har Volvomedarbetare som varit i Kina satts i ett par veckors karantän när de kommit hem. Det för att den som kan ha smittats av viruset inte ska sprida det vidare till kollegor och andra.

Unionenklubben på Volvo Cars vet inte hur många som suttit och fortfarande sitter i karantän.

– Jag har inga siffror på det och vet inte heller vilka det är och om det är våra medlemmar. Men det är något som chef och medarbetare själva sköter om, så att man kan jobba hemifrån så gott det går med full lön. Och när man varit symtomfri i ett par veckor kan man gå till sin arbetsplats igen. Det är givna regler som ska följas, säger Jörgen Olsson, ordförande för Unionenklubben på Volvo Cars.

Bilföretaget har verksamhet i Shanghai och Chengdu, som ligger cirka 80 respektive 100 mil från Wuhan-regionen.

– Om någon Volvoanställd finns i Wuhan vet jag inte. Vi har inga kontor eller fabriker där. Å andra sidan kan jag tänka mig att vårt säljfolk, som reser runt i världen, kan ha varit där. Och sedan kan vi ju också ha återförsäljare och underleverantörer i området, säger Jörgen Olsson.

– Fast vi har inte fått någon information som klubb mer än det som stått på intranätet.

Huvudskyddsombudet Bosse Skyllerström har inte upplevt att det finns någon oro för viruset bland medarbetarna i Sverige.

– Men vi har också många anställda i Kina, som de drygt hundratal svenskar som jobbar på kontrakt där, och som säkert kan vara oroliga. Och dem behöver ledningen fånga upp, så att de kan jobba hemifrån i Kina.

Vilka arbetsuppgifter har de?
– Vi har exempelvis en utvecklingsavdelning i Shanghai och en del som jobbar på våra fabriker runt om i Kina, säger Bosse Skyllerström.

– De flesta är just nu i Sverige eller på semester runt om i Asien, på grund av det kinesiska nyåret. Jag har inte pratat med någon av dem än. Men de kan säkert vara oroliga. Inte minst med tanke på att många kineser i samband med firandet av nyåret snart kommer tillbaka till sin arbetsplats efter att ha rest till sina familjer i andra delar av Kina.

Så gör andra storföretag

Andra svenska storföretag som vidtagit åtgärder för att skydda medarbetare från coronaviruset, exemeplvis genom resestopp och karantän, är bland andra SKF, Cevt, Astra Zeneca, Assa Abloy, AB Volvo, Sandvik, Electrolux, Alfa Laval och Atlas Copco. H&M och Ikea har även stängt butiker i Kina.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.