Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Risk för strejk på Ryanair

Ryanairs kabinpersonal varslar om strejk med anledning av flygbolagets planer på att stänga ner tre baser i Spanien. I Sverige fortsätter Unionens kamp för att få till ett kollektivavtal.
Ola Rennstam Publicerad
Johan Nilsson/TT
300 anställda på Ryanair riskerar att förlora jobben i Spanien. Johan Nilsson/TT

Ryanair planerar att stänga baserna på Gran Canaria och Teneriffa på Kanarieöarna samt i Girona på det spanska fastlandet. Enligt flygbolagets ledning är skälen den försenade leveransen av Boeing 737 Max-plan, som fick flygförbud av säkerhetsskäl, samt höjda bränslepriser och ökade personalkostnader. Totalt är det runt 300 personer som arbetar på dessa baser och vars jobb nu är i farozonen, även om Ryanair inte har specificerat hur många som kommer att sägas upp. 

Beskedet har fått Ryanairs spanska fackförening för kabinpersonal att varsla om en tio dagar lång strejk med start 1 september om flygbolaget inte tar tillbaka planerna, rapporterar Reuters. Det irländska lågprisbolaget har i dag 13 baser i Spanien, och en strejk skulle beröra samtliga.

Hur Ryanairanställda i Sverige kommer att agera i frågan är ännu oklart.

– Det finns en oro bland medlemmarna att samma sak ska hända i Sverige men samtidigt en trötthet på deras urusla vilkor. Strejken i Spanien handlar om att lägga ner baser och Sverige har inte fått något definitivt besked om att några baser ska läggas ner här, även om vi fått varningar om att företaget är i ett pressat läge ekonomiskt, säger Lise Iderström, central ombudsman på Unionen.

Hon poängterar att den sortens strejk som nu är aktuell i Spanien inte är norm i Sverige.

– Vi punktstrejkar normalt inte med ett slutdatum satt på förhand, och inte heller på grund av nedläggning av arbetsplatser. Om vi strejkar är det för att få till ett vettigt kollektivavtal. Vi fortsätter förhandlingarna om ett avtal, och når vi inte fram den vägen så får vi ta ställning till vilka tillvägagångssätt vi ska ha.

Läs mer: Avtal – men ännu inget kollektivavtal med Ryanair

Även brittiska, irländska och portugisiska fackföreningarna på Ryanair har beslutatat att gå ut i strejk. Och piloter i Spanien ska dessutom inom kort hålla en omröstning angående strejkaktioner, dessa strejkhot kommer till följd av att lågprisflygbolaget i slutet av juli meddelat att det kommer skära ned med 1 500 piloter och kabinanställda.

Läs mer: Ryanairs varning uppfattas som hot

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.