Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Vad betyder social kompetens?

Åsa Frisk Publicerad 31 maj 2012, kl 14:31

Jag håller på att slutföra mina studier och är i full gång med att söka en massa jobb. Jag söker inom olika branscher och med en hyfsad bredd på exakt vilken typ av arbete jag söker. Vad som har slagit mig nu, efter att ha läst ett antal 100 annonser, är att det ofta förekommer att de söker efter " social kompetens". Kan du ge mig ett svar på vad det innebär?
//undrande

Svar: När jag läste frågan var min första reaktion att: " ja men det är ju ..." sedan kom jag på mig själv med att faktiskt inte riktigt konkret kunna förklara det!

Så jag har gjort lite efter-forskning kring hur det talas om begreppet social kompetens och jag vill förtydliga att detta är ETT sätt att beskriva det på.

Med social kompetens menas inte att det är den som talar mest och alltid har ett svar på tal i mingelsammanhang. Det är inte heller den som är roligast och drar mest vitsar vid fikarasterna.

Att ha en social kompetens riktar sig mot att ha en förmåga att kunna kommunicera och samarbeta med många olika typer av människor. Att kunna läsa av vad det är för sammanhang jag är i och kunna anpassa mig efter det. Det är dock viktigt att betona att det inte innebär en överanpassning och att alltid följa gruppen. För i social kompetens ligger även empati, ansvarsförmåga, att kunna stå upp för sig själv och andra. Förmåga att hantera och lösa konflikter. Går vi lite djupare i beskrivningen så ligger även en uppfattning kring att det är personer med en klar och stabil självbild som har lätt för att ge beröm och vara öppen för olika förslag och idéer. 

Man pratar även om social kompetens i relation till att förstå företagets mål, visioner och värderingar och kunna agera efter dem. Och då är det ju viktigt att man dels känner till dem och dels kan stå bakom dem!

Vad jag skulle tycka var spännande är om du frågar de företag som du söker till vad de lägger i begreppet social kompetens. Undrar hur många som verkligen kan svara på frågan vad det innebär?!

Lycka till med att få ett arbete där du kan få använda din sociala kompetens och kom ihåg att din sociala kompetens utvecklas genom att du alltid reflekterar över dina egna åsikter och reaktioner och är beredd på att ändra dem!

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4