
Om man blir av med jobbet kan också omgivningens reaktioner vara jobbiga att ta. Släkt, vänner och grannar kan visa mycket empati men också komma med åsikter som tär hårt på självkänslan.
- Att hela tiden få frågan om man har sökt något nytt jobb kan vara tungt. Då behöver man hitta ett sätt att möta de här reaktionerna så man inte tar illa vid sig. Man behöver alltså hitta sina egna ord, som kan landa gott, säger Annica Ollerstam, coach på Unionen.
Viktigt är att man bearbetar sorgen i sin egen takt och tillåter sig själv att vara ledsen. Om man inte tar in och bearbetar det man varit med om kommer det förr eller senare i kapp en och blir då ännu svårare att hantera.
Viktigt är också att kapa banden med sin gamla arbetsplats. Enligt Annica Ollerstam är det vanligt att den som blivit av med jobbet gärna hakar sig kvar hos sina gamla kollegor, fortsätter att äta lunch med dem och håller sig uppdaterad om vad som händer på jobbet.
- Det är också vanligt att ens gamla kollegor ringer och pratar om arbetsplatsen och sedan säger att man ska vara glad över att inte behöva vara kvar där. Det kan vara i gott syfte men riskerar att landa fel hos den som blivit av med jobbet.
Annica Ollerstams råd är att man till en början helt klipper kontakten med sina gamla kollegor medan man funderar på vem eller vilka som ger energi och som man vill ha kvar i sitt liv.
- För dem kan man förklara att man gärna vill vara vän men inte vill veta vad som händer på jobbet. Annars är du liksom kvar i den världen, blir påmind om den hela tiden och kanske till och med ligger sömnlös och försöker lösa deras problem på arbetsplatsen.
Man ska också akta sig för att bli bitter på sin förra arbetsgivare och ge uttryck för det.
- När du ska ut på arbetsmarknaden igen behöver du hitta ett förhållningssätt rent mentalt till hur du ska tänka kring din gamla arbetsplats. Om du då har ett mindset, att de har behandlat dig orättvist, är helt värdelösa och så vidare, så kommer det att lysa igenom när du träffar nya arbetsgivare, säger Annica Ollerstam.
- Det märks vid intervjuer och när du ska marknadsföra dig och paketera den kompetens och den erfarenhet du har för att komma ut på arbetsmarknaden igen. Att prata illa om sin gamla arbetsgivare är helt förbjudet eftersom det kan uppfattas illojalt, oprofessionellt och du hamnar i en offerroll.
I stället bör man försöka se vad som har varit bra hos den tidigare arbetsgivaren, vad man har gjort bra på den arbetsplatsen, vilken kompetens och erfarenhet den har gett en och hur man har utvecklats där.
- Då kan du också berätta varför du slutat på ett positivt och trovärdigt sätt.
När man har bearbetat den värsta sorgen och börjat se lite ljusare på tillvaron igen ska man inte ha för bråttom med att söka ett nytt jobb, råder Annica Ollerstam. Först bör man kartlägga sig själv och fundera över vilka kompetenser, färdigheter och egenskaper man har att erbjuda arbetsmarknaden liksom vilka yrkesambitioner man har.
- Det är så lätt att strunta i det här steget och bara skicka sitt cv till olika arbetsgivare utan att ha paketerat det till ”Jag AB” och specificera vad man har att bidra med. Man kanske inte har läst annonsen ordenligt och matchat sin cv eller formulerat sin ansökan på ett sätt som väcker arbetsgivarens intresse. Och då blir man inte ens kallad till en intervju vilket bara sänker självkänslan och självförtroendet.
Annica Ollerstam tycker att man ska se den här tiden som en investeringstid i sig själv, när man kanske går en kurs som man länge planerat att göra och också ser till att plocka ”godbitarna” från det som erbjuds jobbsökande. Att man tar hjälp av TRR om man har den möjligheten och bokar in ett samtal med någon av Unionens coacher.
- Även om du där och då kanske känner att du aldrig mer kommer att få ett jobb så har du plötsligt fått det och då kan du också ångra att du inte passat på att göra något sådant när du hade möjligheten. Så se till att investera i dig själv samtidigt som du ägnar dig åt ett kvalitativt jobbsökande.
Om man som sparkad eller uppsagd blir kallad till intervju kan man få frågan varför man blev av med sitt tidigare jobb. Hur hanterar man det?
- Jag tror att ärlighet varar längst och då kan man exempelvis säga att man själv och företaget kom överens om det, att man blev erbjuden en lösning som man kände att man var redo att anta. Om man har blivit uppsagd till följd av omorganisation så kan man ha blivit erbjuden en annan tjänst som man inte ville ha och därför kom överens med arbetsgivaren om att det var dags att gå vidare.
Vad ska man göra om man gjort allting rätt och ändå inte får jobb?
- Det kan bero på väldigt många olika faktorer. Men för det första ska man veta att det krävs träning för att göra bra ifrån sig på en anställningsintervju och att det tar några gånger innan man hittat sitt sätt att marknadsföra sig. Men sedan gäller det att hitta nya kanaler och vägar.
- Sedan kan det ju bero på alltifrån ens ålder till att man helt enkelt har sökt fel jobb och då kan det också vara dags för ett karriärskifte, säger Annika Ollerstam.
Checklista!
- Acceptera att du blivit av med jobbet och tillåt dig att sörja i din egen takt.
- Hitta ett sätt att hantera omgivningens reaktioner.
- Bli inte bitter. Prata aldrig illa om din förra arbetsgivare och försök att inte tänka att du har blivit orättvist behandlad. Försök i stället se vad du gjort bra på jobbet och vilken kompetens och erfarenhet du fått med dig.
- Om du har ekonomisk möjlighet - ha inte för bråttom att söka ett nytt jobb. Se först till att kartlägga dig själv och jobba med att skriva ett bra cv.
- Kartlägg ditt kontaktnät och undersök hur du kan utvidga det för att öka dina jobbchanser.
- Förbered dig väl inför anställningsintervjun (GÖR SÅ HÄR!).
- Utnyttja den tid du söker jobb till att utveckla dig själv, vid sidan av ett kvalitativt jobbsökande.
- Om du inte får jobbet – ring eller mejla gärna och fråga varför. Det kan du lära mycket av inför nästa jobb du söker.
Annika Ollerstam