Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så säger proffsen om cv-luckor

Det är inte ovanligt att det uppstår luckor i meritlistan. Men se till att förbereda ett svar på vad du gjort under den tiden, inför att du söker nytt jobb, rekommenderar proffsrekryterarna. Har man bra svar på tal kan en lucka i ett cv till och med framstå som en fördel.
Anita Täpp Publicerad
Det viktiga är var man är nu och vad man har dragit för slutsatser över vad man har gjort tidigare, säger Malin Ruijsenaar, personalchef på Axis,

Malin Ruijsenaars, personalchef på Axis (bild ovan)
Vilka cv-luckor är ok?
– Eftersom vi tittar mycket på människan och personligheten när vi anställer så blir det väldigt individuellt vad som är okej. Att man inte bara har kört på i det givna spåret kan tyda på en personlig mognad, att man reflekterar och jobbar med sig själv. Om man exempelvis berättar att man av olika skäl har missat en termin men ångrar det och nu är motiverad så kan det också vara okej. Det viktiga är var man är nu, vad man dragit för slutsatser av det man har gjort och hur det har gjort en mer motiverad.

– Har man gjort en längre utlandsresa ska man inte glömma bort ordet streetsmart, alltså att man har exponerats för omedelbar problemlösning i nya miljöer. Att ha varit sjuk eller arbetslös kan vara en nackdel men också en fördel, eftersom den som har hanterat en kris ofta har fått en personlig mognad som kan vara en väldig resurs. Det kan vara så att man har blivit mer ödmjuk eller att man har fått en bättre insikt om att man också måste ta ett eget ansvar för sin hälsa.

Vad händer om man försöker dölja en lucka?
– Eftersom vi är ett företag som litar på folk så kollar vi inte något utöver det vanliga. Men upptäcker vi att någon har försökt mörka något under rekryteringsprocessen och inte får en bra förklaring så blir vi så klart mindre positiva till att anställa den personen. Då undrar man ju över karaktären i övrigt också.

Vilka följder får det om det först upptäcks sedan man har anställts?
– Det ser vi rätt allvarligt på. Kan den berörda inte ge ett gott skäl till sitt agerande så påverkar det så klart vår allmänna bedömning och då kommer hon eller han att ha en bit att jobba på vad gäller förtroendet.

 

Anna Västå, rekryterare på Claes Ohlson
Vilka luckor är ok?
– Det mesta är ok. Det viktiga är att man är ärlig med vad man har gjort och beskriver vad man har gjort där man har luckor, i stället bara för att bara lämna det tomt eller försöka dölja luckan. Jag ser ofta positivt på att man har gått utanför boxen, om man kan lyfta fram fördelar och visa vad man har tagit med sig av det. Liksom om man, när man kanske har rest eller har varit föräldraledig under en lång period, känner sig riktigt sugen på att börja jobba. Om man har varit sjuk eller arbetslös så är det ju inte heller några konstigheter med det. Känner man att man har dragit några lärdomar av det, att man ändå kan se något positivt i det man varit med om, så är det bra att man skriver det.

Vad händer om man försöker dölja en lucka?
– Sådant brukar alltid komma fram vid intervjuer eller när vi tar referenser. Om en sökande exempelvis påstår att hon eller han har en examen och det kommer fram att det inte stämmer, då väljer vi förmodligen inte att gå vidare. För om man är oärlig och ljuger om en sak så undrar man ju om det är något mer som inte stämmer. Så det bästa är alltid att vara ärlig.

Vilka följder får det om det först upptäcks sedan man har anställts?
– Det har jag aldrig varit med om så det vet jag inte riktigt. Det beror väl lite på vad man har ljugit om och omfattningen av lögnen också.

 

Åsa Ekblad, tf chef för rekryteringen på ABB
Vilka luckor är ok?
– Om man berättar anledningen till en lucka ser jag inget konstigt med det. Att man har gjort något annat kan vara en fördel. En gång anställde jag exempelvis en person som inte hade haft ett tekniskt arbete utan jobbat på ett äldreboende och där lärt sig handskas med människor och att hantera ovana situationer, vilket också tillför någonting. Vi har också anställt personer som har varit sjuka och har du varit utbränd så har säkert lärt dig något, som var dina gränser går, vilket är en fördel när du kommer till ett nytt jobb. Sedan är det ju ändå hela tårtbiten som avgör om man anställer någon. Alltså också sådant som vilken studieinriktning och tidigare jobb man har haft. Så en lucka i cv:t har inte så stor betydelse. Men det är ändå bättre att skriva vad man gjort än att bara lämna tomt.

Vad händer om man försöker dölja en lucka?
– Det beror naturligtvis på vad det är. Men vi har ett krav på att man ska fylla i en blankett där det står att man ska vara ärlig. Och om man skriver på blanketten så får vi också göra en fördjupad bakgrundskontroll om det skulle krävas och då är det ju inte bra om vi upptäcker att man ändå inte har varit ärlig. Då ska det nog mycket till innan man blir anställd. Det är i varje fall inget plus.

Vilka följder om det om det upptäcks sedan man har anställts?
– Jag har aldrig varit med om det. Men då skulle vi nog ta upp det med personen. Sedan beror det på vad man har försökt att dölja. Skulle det handla om något som har en affärsstrategisk betydelse så skulle det så klart vara betydligt mer allvarligt.

Ett funktionellt cv

  • Börja med att formulera vad du vill med ditt fortsatta yrkesliv.
  • Sammanfatta din kompetens och dina erfarenheter i ett par korta stycken. Utgå ifrån vad du kan istället för att redovisa allt du har gjort.
  • Beskriv helt kort din utbildning och relevanta anställningar du haft.
  • Försök inte dölja eventuella luckor! Förbered istället hur du ska förklara dem, genom att tänka efter vad du dragit för lärdomar av den tiden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.