Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Rekrytering tar för lång tid

84 procent av jobbsökare anser att rekryteringsprocesser tar för lång tid. Och mer än hälften tycker att chefer är för dåligt pålästa under anställningsintervjun.
Ola Rennstam Publicerad 20 maj 2019, kl 10:54
Colourbox
4 av 10 har upplevt att chefen hellre pratat om sig själv än lyssnat under anställningsintervjun. Colourbox

Rekryterande chefer lyckas ofta inte leverera enligt jobbsökarnas förväntningar. Det visar en undersökning från rekryteringsföretaget TNG. Det handlar framför allt om för långsamma rekryteringsprocesser men också om chefens agerande under anställningsintervjun. 57 procent har upplevt att chefen varit dåligt påläst om deras cv under anställningsintervjun och fyra av tio har upplevt att chefen hellre pratat om sig själv än lyssnat under anställningsintervjun.

Brist på återkoppling under processens gång är ett annat problem för jobbsökarna. 86 procent i undersökningen vill så snabbt som möjligt få besked när de inte längre är aktuella för ett jobb de sökt, trots det uppger hälften av dem att de sällan eller aldrig får information om när deras ansökan inte längre är aktuell. Och åtta av tio har inte fått någon förklaring från företaget om varför de inte längre är aktuella för tjänsten.

Läs också: Så rekryterar du med respekt

Det förväntar sig jobbsökare

 • 86 procent vill få besked så snabbt som möjligt när de inte längre är aktuella för ett jobb de sökt.
 • 84 procent efterfrågar snabbare rekryteringsprocesser.
 • 65 procent vill få besked så fort ett nytt beslut tas kring deras ansökan (när ansökan är mottagen, om de gått vidare, när det är dags för intervju, etc.)

... och dessa brister upplever jobbsökarna:

 • 80 procent får sällan eller aldrig information om varför deras ansökan inte längre är aktuell.
 • 57 procent har upplevt att chefen inte varit påläst om deras cv under anställningsintervjun.
 • 49 procent får sällan eller aldrig information om när deras ansökan inte längre är aktuell.
 • 37 procent har upplevt att chefen hellre pratat om sig själv än lyssnat under anställningsintervjun.
 • 34 procent har varit med om att chefen inte ställt några frågor om deras kunskap eller erfarenhet under intervjun.
 • 22 procent får sällan eller aldrig bekräftelse på att deras ansökan är mottagen.


Över 1 500 jobbsökare inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik deltog i undersökningen.

Söka jobb

Så skriver du ett perfekt cv

Hur skriver man ett cv? Ett bra cv kan vara det som tar dig hela vägen till intervju. Det ska vara konkret, snyggt och enkelt – och tala om vad just du kan bidra med. Så här gör du för att skriva ett bra cv.
David Österberg Publicerad 14 november 2022, kl 06:00
Man intervjuar kvinna i laptop och kollar på hennes cv.
Att få till ett riktigt bra cv kan vara en god hjälp på vägen till nytt jobb. Foto: Shutterstock

Dags att söka jobb! Men vad ska ett cv innehålla? Birgitta Möller är en av Sveriges främsta cv-experter och driver företaget Cvhjälpen. Flera år i rad har hon medverkat i den internationella karriärboken ”Modernize Your Resumé: Get noticed...Get hired”.

Grunden för att bra cv är att det är snyggt att se på, enkelt att hitta i och enkelt att förstå. Det ska vara konkret, kortfattat, visa vad du har gjort och vad du är bra på.

– Erfarenhet och utbildningar ska vara i omvänd kronologisk ordning, det vill säga med de senaste överst. Utbildningarna ska vara relevanta för det jobb du söker. Har du gått många utbildningar tar du med de fem viktigaste. Resten kan du lista i din Linkedin-profil. Fråga dig också om utbildningarna fortfarande är aktuella. Den som rekryterar ska veta vad det är för utbildning, säger Birgitta Möller.

Om du inte har en Linkedin-profil är det hög tid att du skaffar dig en. Den länkar du till med en klickbar länk.

Använd konkreta exempel

Ditt cv ska vara konkret. Det innebär bland annat att du ska visa vad som skiljer dig från andra som haft motsvarande jobb. Vad har du gjort som blev bra? Vilka initiativ har du tagit på tidigare arbetsplatser?

Birgitta Möller
Birgitta Möller

– Skriv inte att du är bra på att samarbeta, arbeta självständigt eller leda projekt. Ge i stället exempel som visar att du är det. Du ska inte heller skriva subjektiva bedömningar som ”resultatorienterad” eller ”strukturerad”. Använd dig i stället av storytelling som visar dina egenskaper, säger Birgitta Möller.

Det är svårt att säga exakt hur långt ett cv ska vara, men grundregeln är att det hellre ska vara kort än långt.

– Två sidor är okej, men jag brukar säga till mina kunder att de ska tänka max en sida för att tvingas prioritera.

Presentera fakta på ett spännande sätt

Fokus i ditt cv ska ligga på vad du har gjort, vad du kan och på vilket sätt dina kunskaper kan lösa det problem som den rekryterande arbetsgivaren har.

– Håll dig till fakta men presentera dem på ett spännande sätt med konkreta exempel. Det handlar om att marknadsföra sig själv och då måste det vara intressant. Många känner att de inte vill skryta, men våga ta ut svängarna lite.

Du behöver inte skriva ett helt nytt cv för varje jobb du söker, men det kan vara smart att anpassa det en aning.

– Läs annonsen noga och se till att få med de nyckelord som finns där. Det blir särskilt viktigt när det blir vanligare att AI gör första urvalet med hjälp av nyckelord.

Använd modernt språkbruk

Om det var längesedan du började jobba är det smart att se till att ditt cv känns modernt. Använd ett snyggt typsnitt som exempelvis Calibri och ändra sådant som känns daterat.

– Ändra ”gymnasielinje” till ”gymnasieprogram”. Räkna om gamla högskolepoäng till nya. Skriv kandidatexamen i stället för fil kand. Om dina tidigare titlar har varit företagsspecifika ändrar du till mer allmänna och sökbara titlar.

Hur viktigt är ett bra cv för att bli kallad till intervju?

– Det är viktigast. På första plats kommer cv:t, på andra Linkedin och på tredje det personliga brevet. En del arbetsgivare vill inte ens ha personliga brev.

5 tips för att skriva ett bra cv

 1. Lista erfarenhet och utbildning i omvänd kronologisk ordning. Senaste först.
 2. Sålla bland utbildningarna och ta med sådana som har relevans för jobbet du söker.
 3. Var konkret. Ge exempel på vad du har gjort bra.
 4. Skriv kort. Varje stycke ska vara max tre rader långt.
 5. Håll dig till fakta men presentera dem på ett spännande sätt. Skryt lite.