Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Nya former av rekrytering

Att bli kallad till audition för att få ett jobb är inte längre förbehållet skådespelare och artister. Inte heller är det helt ovanligt att rekryterare arrangerar speeddejting eller jobbmingel med potentiella nya medarbetare. Det är positivt att formerna förnyas, men det kan också uppstå konstiga situationer, menar experterna.
Publicerad 9 mars 2015, kl 10:53
Eva Kronfält, Holger Staffansson och Per Ranung
Maria Nordberg, tv, Elin Lervik, mitten och Linus Zachrisson, th. Eva Kronfält, Holger Staffansson och Per Ranung

Hotell, kafékedjor och storföretag har länge haft så kallade event för att hitta receptionister, baristor och trainees. Men nu används liknande anställnings­tester även för andra sektorer. En arbetssökande berättar om hur han på en anställningsintervju på en myndighet ombads att ”reflektera” kring en tidningsartikel, samt att delta i en gruppdiskussion med andra.

Arkitektbyrån Codesign i Stockholm hade ett after "work-mingel" när man skulle anställa ett antal arkitekter, projektledare och kommunikatörer.

– Att de vi anställer är kompetenta är en hygienfaktor. Det är så viktigt att det blir rätt när vi letar folk som ska bli en del av vår familj, säger Elin Lervik, kommunikationschef på Codesign.

Byrån har tredubblat antalet anställda på två år, och enbart via medarbetarnas nätverk. Den här gången var det bråttom. Därför bjöd man in till ett mingel som 40 till 50 personer kom till.

– Budskapet var: ”Ni är inbjudna därför att ni är sköna människor som vi gillar. Vi är nyfikna på er, är ni nyfikna på oss?”, säger Elin Lervik.

Tio personer gick vidare efter minglet. Det slutade med två rekryteringar – och många nya kontakter.

– Magkänslan är det absolut viktigaste verktyget. Att börja med en after work gör processen ganska lätt.

Den som söker ska känna sig lika viktig som den som anställer.

Maria Nordberg är miljöchef på Skanska Healthcare, som bygger och projekterar Nya Karolinska Solna-projektet. De senaste åren har hon anställt ett tiotal miljöingenjörer. Hon brukar följa företagets rekryteringsprocess med profilspecifikation, urval och intervjuomgångar.

– Teamet måste fungera. Därför har jag ibland haft med en medarbetare under intervjun. Den som söker jobb ska känna sig lika viktig som den som anställer, säger Maria Nordberg.

Hon tycker inte att en arbetsgivare bör överraska för mycket vid anställningen. Men när hon sökte en person där kravspecifikationen angav att man skulle kunna tala engelska flytande höll hon intervju nummer två på engelska.

– Det är bra att kolla om de färdigheter som står i cv:t finns i verkligheten.

I takt med att samhället förändras så måste även rekryterandet göra det, tycker Maria Nordberg. Bara det är ändamålsenligt för både arbetsgivare och arbetssökande. Speeddejting ja. Men audition och mingel är hon mer skeptisk till.

Linus Zackrisson är rekryterings­expert och föreläser och skriver böcker i ämnet.

– Jag välkomnar att det kommer alternativa sätt att göra urvalet. Men arbetsgivaren måste mäta rätt saker, säger han.

Mingelformen gynnar enligt Linus Zackrisson en viss mer utåtriktad personlighetstyp.

– Och grupparbeten tillsammans med andra har jag svårt för. Det kan bli konstiga sociala situationer.

Dagens företag förutsätter att många har väldigt hög kompetens. Vad som efterfrågas är de icke-kognitiva färdigheterna. Som att man kan kommer i tid, är hjälpsam, hugger i. Där ingår även social kompetens. Många rekryterare vill dock tänka nytt och det kommer fler metoder, som videorekrytering. Är man inte den som normalt lägger upp klipp av sig själv på Youtube kan det kännas väldigt obekvämt.  

Text: Cajsa Högberg

Digitala hjälpmedel för jobbsökare

Unionen har tagit fram ett par olika hjälpmedel för dig som söker nytt jobb. 

Med CV-play kan du få hjälp att göra din meritlista som film.

Och här kan du öva dig på bli intervjuad av rekryterare

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4