Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Ny webbtjänst rankar arbetsgivare

Det finns mängder av sajter där man kan betygsätta olika tjänster, varor och inrättningar, så kallade rejtingsajter. Nu lanseras en ny svensk webbtjänst för att ranka arbetsgivare, med syfte att underlätta för den som söker nytt jobb.
Gabriella Westberg Publicerad

Den som söker ett nytt jobb gör klokt i att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren innan man skriver under anställningskontraktet. Många googlar för att få en bredare bild än den som företaget kommunicerar. Sajter som Företagsfakta, Ratsit och Allabolag listar företagsfakta i siffror. På Flashback finns massor av mer ostrukturerade uppgifter om olika arbetsgivare – en del mer trovärdiga andra mindre. På Linkedin kan man lätt ta kontakt med andra som jobbar för en viss arbetsgivare och höra efter hur det är. Även Facebook och Twitter kan säga mycket om både enskilda chefer och hela företag.  

- Vi vill samla seriösa omdömen på en plattform. Vi kommer även att länka till Bisnodes finansiella företagsdata, där man kan se hur företaget utvecklas och vi har jobbannonser. Som användare kan du också skriva in vad du söker och få jobbannonser som matchar, säger Johan Kadar, som är vd för nystartade Careereye.

Tjänsten liknar den amerikanska rejtingsajten Glassdoor, som funnits sedan 2007 och som nyligen lanserat en sajt för svensk arbetsmarknad, men har också inspirerats av Tripadvisor där allt från maten ombord flyget till hotell och lokala guider betygsätts, enligt Johan Kadar.

Hur säkerställer man att det inte antingen är före detta arbetstagare som kommit i konflikt med arbetsledningen och sedan vill hämnas genom att ge urusla betyg, eller överdrivet lojala medarbetare som höjer betygen för att ge företaget ett bättre anseende?

- Det går inte att säkerställa. Men varje omdöme som ligger under 2,2 eller över 4,2 i poängskalan granskar vi manuellt innan vi publicerar, för att kontrollera att det inte är några onyanserade påhopp. Ger man höga eller låga betyg måste man motivera sitt betyg på ett konstruktivt och nyanserat sätt.

Markerar ni på något sätt att en arbetsplats omfattas av kollektivavtal eller inte?

- I dagsläget har vi inga uppgifter om kollektivavtal. Men det kanske är något vi borde utveckla. Jag ska faktiskt ringa runt till förbunden och kolla upp det. Men om villkoren är bra bör det avspeglas i betygen, säger Johan Kadar.

På många arbetsplatser finns fackliga kontaktpersoner som en jobbsökande kan höra av sig till för att få uppgifter om arbetsgivaren, dess kultur och värderingar och löneläge. Johan vill inte säga att deras tjänst är bättre än att ringa och prata med den fackliga kontaktpersonen, men framhåller att det är ett komplement där både uppgiftslämnare och informationssökare är helt anonyma.

Careereye har 16 anställda i Sverige och ytterligare nio i Tyskland, Norge och Danmark. 
Har ni själva kollektivavtal?

- Nej, det har vi inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.