Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Ny webbtjänst rankar arbetsgivare

Det finns mängder av sajter där man kan betygsätta olika tjänster, varor och inrättningar, så kallade rejtingsajter. Nu lanseras en ny svensk webbtjänst för att ranka arbetsgivare, med syfte att underlätta för den som söker nytt jobb.
Gabriella Westberg Publicerad

Den som söker ett nytt jobb gör klokt i att ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivaren innan man skriver under anställningskontraktet. Många googlar för att få en bredare bild än den som företaget kommunicerar. Sajter som Företagsfakta, Ratsit och Allabolag listar företagsfakta i siffror. På Flashback finns massor av mer ostrukturerade uppgifter om olika arbetsgivare – en del mer trovärdiga andra mindre. På Linkedin kan man lätt ta kontakt med andra som jobbar för en viss arbetsgivare och höra efter hur det är. Även Facebook och Twitter kan säga mycket om både enskilda chefer och hela företag.  

- Vi vill samla seriösa omdömen på en plattform. Vi kommer även att länka till Bisnodes finansiella företagsdata, där man kan se hur företaget utvecklas och vi har jobbannonser. Som användare kan du också skriva in vad du söker och få jobbannonser som matchar, säger Johan Kadar, som är vd för nystartade Careereye.

Tjänsten liknar den amerikanska rejtingsajten Glassdoor, som funnits sedan 2007 och som nyligen lanserat en sajt för svensk arbetsmarknad, men har också inspirerats av Tripadvisor där allt från maten ombord flyget till hotell och lokala guider betygsätts, enligt Johan Kadar.

Hur säkerställer man att det inte antingen är före detta arbetstagare som kommit i konflikt med arbetsledningen och sedan vill hämnas genom att ge urusla betyg, eller överdrivet lojala medarbetare som höjer betygen för att ge företaget ett bättre anseende?

- Det går inte att säkerställa. Men varje omdöme som ligger under 2,2 eller över 4,2 i poängskalan granskar vi manuellt innan vi publicerar, för att kontrollera att det inte är några onyanserade påhopp. Ger man höga eller låga betyg måste man motivera sitt betyg på ett konstruktivt och nyanserat sätt.

Markerar ni på något sätt att en arbetsplats omfattas av kollektivavtal eller inte?

- I dagsläget har vi inga uppgifter om kollektivavtal. Men det kanske är något vi borde utveckla. Jag ska faktiskt ringa runt till förbunden och kolla upp det. Men om villkoren är bra bör det avspeglas i betygen, säger Johan Kadar.

På många arbetsplatser finns fackliga kontaktpersoner som en jobbsökande kan höra av sig till för att få uppgifter om arbetsgivaren, dess kultur och värderingar och löneläge. Johan vill inte säga att deras tjänst är bättre än att ringa och prata med den fackliga kontaktpersonen, men framhåller att det är ett komplement där både uppgiftslämnare och informationssökare är helt anonyma.

Careereye har 16 anställda i Sverige och ytterligare nio i Tyskland, Norge och Danmark. 
Har ni själva kollektivavtal?

- Nej, det har vi inte.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Därför blir du ghostad när du söker jobb

Att bli ghostad när man söker jobb blir allt vanligare, visar en ny undersökning. Det kräver både tid och energi att skicka in en ansökan. Så varför får du inga svar?
Publicerad 22 april 2025, kl 06:01
Ghostning vid rekrytering. Till vänster en kvinna och en man på anställningsintervju. Till höger en hand som håller i mobiltelefon och texten Ghostad.
Det finns flera anledningar till att rekryterare ghostar kandidaterna. Till exempel att de inte har tid eller att de inte har i sin process att svara alla sökande. Foto: Colourbox.

Allt fler vittnar om att de blir ghostade när de söker jobb. Det visar en ny undersökning från Linkedin. I undersökningen med 1000 yrkesverksamma i Sverige uppgav 35 procent att de vid något tillfälle blivit ghostade av en rekryterare.

Du har lagt ned både tid och energi för att få till ett personligt brev till den roll du söker. Sedan har du svarat på alla rekryterarens frågor, kallats till en intervju och förberett dig för att kunna ge dem det bästa möjliga intrycket. Efter intervjun blir det tyst. Tiden går­­ – du har blivit ghostad. Men varför?

Alexandra Sjöberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

 – Det kan finnas många olika anledningar. Till exempel att platsen redan har tillsatts genom en känd kandidat, att de har fått ett stort antal ansökningar och inte hinner med eller att de inte har i sin rekryteringsprocess att svara alla sökande, säger Alexandra Sjöberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. 

 I en annan undersökning av Linkedin där respondenterna var HR-specialister och rekryteringschefer i Sverige uppgav 75 procent att rekryterare inte alltid har tid att svara på alla ansökningar.

Malin Nordh Hellström, rekryteringskonsult.

– Många rekryterare är överbelastade, de jobbar med för många uppdrag parallellt och de prioriterar tyvärr fel. Sedan tror jag att det finns de som tycker att det är obekvämt att ge negativa besked. Man drar sig från det för att man tycker det är jobbigt. Som närmsta chef måste man utbilda eller coacha hur man ger konstruktiv feedback, säger Malin Nordh Hellström, rekryteringskonsult och grundare av Reperio Search.

Att inte få någon återkoppling i en rekryteringsprocess är jobbigt, men det kan även skada arbetsgivarens varumärke.

– Ghosting är ett stort problem och det skadar ryktet i rekryteringsbranschen, varumärket för arbetsgivaren och kandidatupplevelsen. En av de viktigaste sakerna i vårt jobb är att återkoppla och att hålla en kontinuerlig dialog, säger Malin Nordh Hellström.

Text: Carolina Högling

Vad är ghosting?

Ordet ghosting används vanligen i datingsammanhang. Språktidningen skriver att det betyder att ”göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken”. Om man pratar om att bli ghostad i rekryteringssammanhang betyder det att inte få någon återkoppling från rekryteraren efter en inskickad ansökan eller intervju.