Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Läget viktigare än lönen

Rätt geografiskt läge på arbetsplatsen är viktigare än högre lön och möjligheten att klättra på karriärstegen. Det visar en ny undersökning.
Petra Rendik Publicerad 10 september 2014, kl 12:38
Hasse Homberg/TT
Var arbetsplatsen är belägen är för många viktigare än lönens storlek, enligt en undersökning. Hasse Homberg/TT

Det finns några faktorer som väger tyngre än andra när det kommer till att välja jobb. Viktigaste i valet av arbetsplats är att arbetsuppgifterna är intressanta, det tycker i alla fall 64 procent av de som svarat i undersökningen.

En annan avgörande faktor är jobbets geografiska läge, vilket 28,3 procent anser. Det är till och med snäppet viktigare än lönen, något som 27,2 procent svarar.

Visst är det schyst med trevliga kollegor, 13,9 procent anser det, men ännu viktigare är att ha en bra chef. Det tycker 18,9 procent.

Sist på topp tio-listan över vad som är viktigast för valet av arbetsplats kommer möjlighet till avancemang och anställningsförmåner som bonusar och tjänstebil.

Fotnot: I undersökningen, gjord av Careerbuilder.se, har drygt 5 600 personer deltagit.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4