Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Kolla nya jobbet innan du tackar ja

Alla jobb är faktiskt inte bättre än inget jobb. Oseriösa arbetsgivare kan lura dig på pengar och försämra dina chanser att få nytt jobb. Så kolla alltid nya jobbet innan du tackar ja.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Begär skriftligt avtal med villkor och lön innan du tackar ja till ett nytt jobb. Colourbox

Är du arbetslös eller vantrivs på ditt nuvarande jobb kanske du är benägen att ta vilket ledigt arbete som helst. Men det kan faktiskt vara en usel idé. Unionen får ofta samtal från medlemmar som hamnat i kläm hos oseriösa arbetsgivare. Har du otur får du inte bara jobba gratis utan kan till och med förlora pengar. Ett företags dåliga rykte kan dessutom svärta ditt CV.

Ombudsmannen Ted Pellikaan har tidigare slagit larm om ett dammsugarföretag som systematiskt blåser anställda på lön och tvingar försäljarna att betala nödvändiga utgifter ur egen ficka. Men eftersom företaget inte ger skriftliga avtal till sina anställda, har förbundet svårt att bevisa något.

– Det är bra mycket svårare att få rätt när det inte finns skriftliga avtal. Får du inget skrivet avtal är det en varningsklocka, säger Ted Pellikaan.

Att svartlista företag innebär en lång process. Dessutom händer det ofta att bolag går upp i rök, när dess organisationsnummer väl hamnar på svarta listan.  Sedan dyker bolaget upp igen, under annat namn och med nytt organisationsnummer.

Dammsugarföretaget Ted Pellikaan slog larm om är ett sådant företag som upprepade gånger dyker upp i nya konstellationer.  Just nu håller Ted Pellikaan ögonen på ett företag som säljer värmepumpar samt ett telefonförsäljarföretag som båda verkar vara ute på svajig mark.

– I det ena fallet utlovades en oprövad person en jätteflott tjänstebil och fet provision. Mitt generella råd är att när något verkar för bra för att vara sant, då är det inte sant.

– Många företag lovar guld och gröna skogar och provisioner på 20 till 30 tusen i månaden, men det är inte så verkligheten ser ut. Du kan bli tvungen att lägga ut pengar själv för bensin och sedan måste du uppfylla vissa kvoter för att ens kunna plocka ut din garantilön.

Det andra företaget som fått Ted Pellikaan att dra öronen åt sig söker folk från 14 år som säljare.

– Visst är det bra att ungdomar får jobb, men i min värld kan företag som rekryterar 14-åringar, när det finns köer på arbetsförmedlingen, inte ha rent mjöl i påsen. Unga som inte ställer så höga krav och inte vet hur det går till på arbetsmarknaden, kan lätt utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Ted Pellikaans främsta tips för att undvika skumma arbetsgivare är att googla företaget och vända sig till facket innan du tackar ja till jobbet.

– Vi ser ju om ett företag har återkommande problem. Jag har avrått medlemmar att ta jobb, för att de inte ska råka illa ut, säger Ted Pellikaan.

Checklista innan du skriver på:

  1. Finns det kollektivavtal? Om inte - gör en grundlig research. Våga fråga runt bland folk som jobbat där.
  2. Googla både chefen och företaget. Kolla företaget på sajter som Reco, Rejta och Cint.
  3. Bolagsverket kan bidra med information om företagets ekonomi. Facket kan se om det finns skäl att dra öronen åt sig.
  4. Begär skriftligt avtal med villkor och lön innan du tackar ja. Be om rådrum för att gå igenom avtalet.
  5. Lusläs avtalet. Vänd dig till facket om du behöver hjälp att tolka formuleringar och upptäcka varningssignaler.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.