Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Bota jobbångesten efter semestern

Semester innebär inte bara tid för återhämtning utan också för eftertanke. Det leder inte sällan till en längtan efter förändring. Därför är det inte ovanligt att många efter sommaren funderar på att byta jobb. Men låt det gå en tid innan du fattar några stora beslut, det tycker i alla fall psykologen Carl Åborg. Här får du tips på hur du hanterar ångesten.
Petra Rendik Publicerad 21 augusti 2014, kl 14:24
AP Photo/Jorge Saenz
Schimpansen Chita tittar längtansfullt ut från sin bur på ett zoo i Paraguay. AP Photo/Jorge Saenz

Adjö sommar och semester 2014. Välkommen vardag och höst. För vissa är det en baggis att återvända till jobbet, andra sörjer de lata dagarna i hängmattan och vet inte hur de ska härda ut till julledigheten.

- Men inom någon vecka brukar man vara tillbaka i rutinerna och semestern nästan kännas avlägsen. Omställnings-processen är alltid jobbig och innebär ofta en viss tröghet då vi är vanemänniskor, för vissa är det till och med jobbigt att gå på semester, säger Carl Åborg, arbetslivspsykolog på Uppsala Universitet.

Så lite lagom jobbångest efter sommaren är fullt normalt och övergående alltså.

Fast ibland går den inte över, ibland handlar ångesten om något större.

Semestern innebär inte bara återhämtning utan också tid för reflektion. När vi inte är lediga tar vi en dag i taget och hinner inte tänka på de långsiktiga planerna i vardagslivet menar Carl Åborg. Vi hinner inte ens känna efter om vi egentligen trivs på jobbet. Men på semestern hinner vi just känna efter. Så det är inte ovanligt att många bestämmer sig för att det är dags för en förändring, som att byta jobb.

Oavsett anledning till att man vill byta jobb ska man helst låta bli att storma in till chefen och säga upp sig redan första dagen efter semestern.

- Låt det gå en tid så du hinner tänka efter. Hur lång tid, ja det beror på. Men samtidigt har vi en otrolig förmåga att anpassa oss och det är bra men det innebär att vi också lätt anpassar oss till något vi mår dåligt av. Så visst finns det lägen när man inte ska bita ihop, säger Carl Åborg.

Jag vill säga upp mig men omständigheterna är sådana att det inte går just nu. Vad gör jag då?

- Det är en rätt vanlig situation. Om inte det känns helt omöjlig att vara kvar på jobbet kan du undersöka vilka dina utvecklingsmöjligheter är. Du kanske kan få andra arbetsuppgifter eller ett utökat ansvar. Prata med din chef om dina möjligheter, säger Carl Åborg.

JOBBÅNGEST? GÖR SÅ HÄR:

  • Försök ringa in vad jobbångesten handlar om. Är det chefen, kollegorna eller arbetsinnehållet? Går det att lösa? Handlar det om allvarliga saker som att jobbet känns meningslöst eller känner du dig inte accepterad?
    Eller handlar det om ”bagateller” som att det är jobbigt att kliva upp på mornarna efter semestern eller att kaffet smakar rävgift?
    Kanske trivs du på jobbet men känner att du vill vidare. Ha ett jobb eller åtminstone en plan på vad det nya skulle vara innan du säger upp dig.
     
  • Omställningen från lata semesterdagar till att plötsligt prestera är jobbig. Det tar ett par dagar, ibland lite längre, innan rutinerna sitter igen. Var snäll mot dig själv och låt omställningen ta tid.
     
  • Återhämtning är alltid a och o men kanske ännu mer nu efter semestern då vi vant oss vid ett långsammare tempo. Vi kan jobba massor, vi klarar stress men om vi inte tar igen oss blir vi sjuka. Se till att du kan ta återhämtnings-stunder under arbetsdagen, till exempel en kort promenad på lunchen eller stanna några extra minuter vid kaffeautomaten och bara andas.
     
  • Vid alla stora beslut i livet är det viktigt att inte handla på impuls. Känner du att du bara inte står ut en sekund till på jobbet utan att explodera, okej vi fattar, men vänta tills de starkaste känslorna har lagt sig innan bestämmer dig för att agera.
     
  • Prata med någon du litar på, gärna en arbetskamrat, om att du vill byta jobb eller om jobbångesten som inte släpper. Det blir ofta mycket lättare att bena ut vad som inte fungerar och hur det kan bli bättre.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4