Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Bota jobbångesten efter semestern

Semester innebär inte bara tid för återhämtning utan också för eftertanke. Det leder inte sällan till en längtan efter förändring. Därför är det inte ovanligt att många efter sommaren funderar på att byta jobb. Men låt det gå en tid innan du fattar några stora beslut, det tycker i alla fall psykologen Carl Åborg. Här får du tips på hur du hanterar ångesten.
Petra Rendik Publicerad
AP Photo/Jorge Saenz
Schimpansen Chita tittar längtansfullt ut från sin bur på ett zoo i Paraguay. AP Photo/Jorge Saenz

Adjö sommar och semester 2014. Välkommen vardag och höst. För vissa är det en baggis att återvända till jobbet, andra sörjer de lata dagarna i hängmattan och vet inte hur de ska härda ut till julledigheten.

- Men inom någon vecka brukar man vara tillbaka i rutinerna och semestern nästan kännas avlägsen. Omställnings-processen är alltid jobbig och innebär ofta en viss tröghet då vi är vanemänniskor, för vissa är det till och med jobbigt att gå på semester, säger Carl Åborg, arbetslivspsykolog på Uppsala Universitet.

Så lite lagom jobbångest efter sommaren är fullt normalt och övergående alltså.

Fast ibland går den inte över, ibland handlar ångesten om något större.

Semestern innebär inte bara återhämtning utan också tid för reflektion. När vi inte är lediga tar vi en dag i taget och hinner inte tänka på de långsiktiga planerna i vardagslivet menar Carl Åborg. Vi hinner inte ens känna efter om vi egentligen trivs på jobbet. Men på semestern hinner vi just känna efter. Så det är inte ovanligt att många bestämmer sig för att det är dags för en förändring, som att byta jobb.

Oavsett anledning till att man vill byta jobb ska man helst låta bli att storma in till chefen och säga upp sig redan första dagen efter semestern.

- Låt det gå en tid så du hinner tänka efter. Hur lång tid, ja det beror på. Men samtidigt har vi en otrolig förmåga att anpassa oss och det är bra men det innebär att vi också lätt anpassar oss till något vi mår dåligt av. Så visst finns det lägen när man inte ska bita ihop, säger Carl Åborg.

Jag vill säga upp mig men omständigheterna är sådana att det inte går just nu. Vad gör jag då?

- Det är en rätt vanlig situation. Om inte det känns helt omöjlig att vara kvar på jobbet kan du undersöka vilka dina utvecklingsmöjligheter är. Du kanske kan få andra arbetsuppgifter eller ett utökat ansvar. Prata med din chef om dina möjligheter, säger Carl Åborg.

JOBBÅNGEST? GÖR SÅ HÄR:

  • Försök ringa in vad jobbångesten handlar om. Är det chefen, kollegorna eller arbetsinnehållet? Går det att lösa? Handlar det om allvarliga saker som att jobbet känns meningslöst eller känner du dig inte accepterad?
    Eller handlar det om ”bagateller” som att det är jobbigt att kliva upp på mornarna efter semestern eller att kaffet smakar rävgift?
    Kanske trivs du på jobbet men känner att du vill vidare. Ha ett jobb eller åtminstone en plan på vad det nya skulle vara innan du säger upp dig.
     
  • Omställningen från lata semesterdagar till att plötsligt prestera är jobbig. Det tar ett par dagar, ibland lite längre, innan rutinerna sitter igen. Var snäll mot dig själv och låt omställningen ta tid.
     
  • Återhämtning är alltid a och o men kanske ännu mer nu efter semestern då vi vant oss vid ett långsammare tempo. Vi kan jobba massor, vi klarar stress men om vi inte tar igen oss blir vi sjuka. Se till att du kan ta återhämtnings-stunder under arbetsdagen, till exempel en kort promenad på lunchen eller stanna några extra minuter vid kaffeautomaten och bara andas.
     
  • Vid alla stora beslut i livet är det viktigt att inte handla på impuls. Känner du att du bara inte står ut en sekund till på jobbet utan att explodera, okej vi fattar, men vänta tills de starkaste känslorna har lagt sig innan bestämmer dig för att agera.
     
  • Prata med någon du litar på, gärna en arbetskamrat, om att du vill byta jobb eller om jobbångesten som inte släpper. Det blir ofta mycket lättare att bena ut vad som inte fungerar och hur det kan bli bättre.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.