Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Bacon och svåra nötter i jakten på rätt personal

Allt fler arbetsgivare tar till udda grepp för att hitta rätt personal. Flera företag har sökt folk via humoristiska annonser, kodade problem och bacon.
Johanna Rovira Publicerad
YekoPhotoStudio/Colourbox.com
Skulle knaperstekt bacon få dig att överväga nytt jobb? YekoPhotoStudio/Colourbox.com

Det är arbetstagarnas marknad, sägs det. Konkurrensen om ”rätt” folk har hårdnat och nu tvingas arbetsgivarna att göra det jobbsökarna gjort sedan länge – försöka sticka ut ur mängden. En vanlig annons där man ställer upp en önskelista över eftertraktade egenskaper förslår inte alltid.

Unionen söker just nu personal genom att rikta sig direkt till framstående personer inom tech, start-up eller kommunikationsbranschen. När dessa namngivna personer googlar sig själva, vilket man utgår från att de gör med jämna mellanrum, kommer de att mötas av en uppmaning att tipsa en vän, bekant eller någon med samma kompetens som dem själva, om jobb på förbundet.  

Men Unionen är ingalunda ensamt om att ta till udda grepp. Redan 2011 sökte Microsoft kompetent personal genom att sätta upp små vagnar utanför Adobes, Googles och Amazons kontor i USA och bjuda de förbipasserande på bacon.

”Vakna och känn doften av framtiden” löd löftet till de baconsugna IT-teknikerna, enligt tidningen Seattle Times.

Google sticker för övrigt också ut i rektryteringssammanhang. Det påstås att jobbkandidater fick frågor som ”hur många golfbollar får plats i en buss?” eller ”varför är brunnslock runda?”  eller ”Skriv en haiku som beskriver möjliga metoder att prognostisera söktrafikens säsongsvariationer”, men enligt tidningen Metro, har Googles HR-chef dementerat detta.

Däremot var Google bland de första att locka till sig folk via reklamtavlor med matematiska problem, även om företagets namn inte fanns i annonsen. Problemlösaren fick ledtrådar som ledde denne vidare till nya utmaningar. Den som klarade sig hela vägen fick skicka sitt cv till arbetsgivaren.

Även spelutvecklaren EA, fototjänsten Flickr och Försvarets radioanstalt har värvat personal genom att lägga upp kod som bara personer med avancerade IT-kunskaper kunnat knäcka. På så sätt har man sållat bort okvalificerade sökande och utmaningen har lockat betydligt fler att skicka in sina cv:n än genom vanligt ansökningsförfarande.

Men även inom branscher där de sökande inte kunnat koda har det förekommit nya grepp.  My Academy, som erbjuder läxhjälp, använde sig av Instagram för att snabbt hitta studiecoacher. Den sökande skulle ta en bild som representerade dennes personlighet och posta den med en bildtext på max 140 tecken under hashtaggen #myinstacv.

Hotellkedjan Clarion höll audition och lät hugade anställda sälja in sig själva till en jury à la Idol-koncept. Även klädföretaget Lager 157 körde en typ av audition/speed-dating när de rekryterade i Kalmar i februari. Arkitektbyrån Codesign, Stockholm fixade ett ”after work-mingel" när byrån skulle anställa ett antal arkitekter, projektledare och kommunikatörer. Revisionären, en revisionsbyrå i Piteå, sökte folk genom att i en Youtubefilm visa livet på företaget.

En redovisningsansvarig söktes också av företaget Prisjakt i Ängelholm. De hade en klassisk platsannons men med ett annorlunda formulerat innehåll.

”Som på alla ekonomiavdelningar är stämningen ungefär som i en Lars Norén-pjäs. Viktigt är att du inte kommer in och gör allt till en musical och förstör den dynamiken."

Arbetsgivaren sökte en person med uppgiven blick och noll kreativitet och hymlade inte med att man var på jakt efter någon som gärna får ha försökt att kvantifiera sina närmsta relationer i Excel och kunde se uppgiven ut när någon vill diskutera utgifter som inte är budgeterade. Den sökande skulle också ha ”10-15 års erfarenhet av ekonomiarbete (du har med andra ord ingen själ kvar, men det är ok för oss)”.

– Vanliga annonser är som naturella riskakor, vansinnigt tråkiga, sade annonsförfatteren Linus Jonkman till tidningen Balans.

Den ovanliga annonsen fick 200 000 besökare på tre -fyra dagar och delades flitigt i sociala medier.

"En lättkränkt individualist utan teamkänsla som inte trivs speciellt bra i högt tempo", sökte det svenska skivbolaget Hybris på Facebook.

Masochistisk webbdesigner med storhetsvansinne" löd rubriken på en annons i Arbetsförmedlingens platsbank. Företaget SMSgrupp sökte någon som kunde "fäkta bort obstinata programmerare som lägger sig i ditt jobb." Det var inte nödvändigt för den sökande att tycka om artisten Richard Cheese och tysk elektro, men det rekommenderas, skrev arbetsgivaren, som även uppmanade alla sökanden att bifoga en bild på en katt.

– Det var smart att begära kattbild. Det underlättade urvalsprocessen - den som inte klarar av att hitta en kattbild att skicka med är absolut inte kvalificerad, sade Martin Jacobson till Kollega.

Läs mer: Ansökan utan kattbild ratas

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.