Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Appar och andra digitala tjänster för jobbsökaren

Orkar du inte skriva nytt CV? Då kan du använda en viss app och lägga upp en bild som potentiella arbetsgivare kan se. Men flest jobb hittar du ändå säkrast på Arbetsförmedlingens nya hemsida eller på Linkedin, som är sajten där rekryterarna hänger.
Dag Bremberg Publicerad
Colourbox
Det finns en uppsjö av nya appar och andra digitala tjänster för att matcha jobbsökare med rekryterare. Här tipsar vi om några. Colourbox

Tjänsten Selfiejobs är en app där du skapar en profil genom att fota eller filma dig själv och besvara frågor om egenskaper, utbildning och intressen. Om du har GPS-funktionen på är det sedan bara att luta sig tillbaka och vänta på att någon arbetsgivare ser att du är i närheten. De flesta erbjudanden är riktade till ungdomar som vill servera eller sälja.

Lernia jobs använder samma teknik som Selfiejobs.

Indeed är en annan app som samlar jobb från olika jobbsajter i Sverige. Indeed använder mobilens GPS så att du kan söka efter jobb i närheten.

Linkedin är en mer etablerad plattform att hitta nytt jobb för dig som redan har ett hyfsat CV och en del kontakter i arbetslivet. Över två miljoner svenskar har konton och även om inte så många uppdaterar dagligen så är det  där de professionella rekryterarna kollar. Tips: Se till att din profil är komplett - och öppen! Skaffa minst 100 kontakter och var aktiv; gilla, dela, kommentera, uppdatera!

Facebook är störst bland sociala medier, 70 procent av svenskarna är regelbundna användare, enligt Internetstiftelsens senaste rapport. Men frågan är om du vill visa din profil med alla privata bilder och inlägg för presumtiva arbetsgivare. Tips: Gå in på säkerhetsinställningarna under hänglåssymbolen i toppmenyn och välj vilka som kan se dina inlägg. Om du inte vill att någon utomstående ska se dina privata badbilder, väljer "Vänner".

Instagram är också ett alternativ, och här kan vissa företag leta efter kreativa personer med bildsinne. Men om du ska ha ditt konto helt öppet bör du kanske radera en del. Tips: #tagga dina bilder så att rekryterare kan hitta dem. Sök på de arbetsgivare och rekryterare som du vill ska hitta dig och se vilka taggar som används i deras flöden.

Twitter är ytterligare en möjlighet. Tips: Använd hashtagen #nyttjobb i din profiltext och varje gång du twittrar. Det finns också en del lämpliga konton som du kan följa, till exempel @AcademicWork_se och @MeraJobb_se. Följ de företag och organisation du drömmer om att jobba med och retweeta och svara på deras tweets.

Nystartade Uptrail erbjuder en enklare tjänst. På deras sajt taggar du yrken som intresserar dig, sedan kommer ett mejl med några frågor, som ska ta högst 30 sekunder att besvara. Hittills är dock antalet jobb begränsat till ett 100-tal i IT-sektorn.

Flest jobb finns trots allt hos Arbetsförmedlingen.se. På deras nya sajt kan du lägga in en bevakning och ladda upp ett CV. På sidan finns dessutom massor av goda råd och en bra länklista. Tips: Börja där, ta till dig tipsen och gå sedan vidare med sajterna och apparna ovan.

Andra användbara samlingssidor är workshopping.com, liksom jobbsidor.com.

Om du är ute efter arbeten inom ett särskilt yrke eller en bransch finns flera specialiserade sajter, som ideellajobb.se, academicwork.se med flera.

De största jobbsajterna, vid sidan om Arbetsförmedlingen, är Jobbsafari, Blocket, Eniro jobbsök, Jobbporten, Monster och Stepstone. Alla kan skicka ut passande jobberbjudanden, direkt till din mobil.

Värt att tänka på är att villkoren för flera appar innebär att filmer du laddar upp kan klippas och läggas ut på helt andra sajter "världsomspännande" och i "evig tid".

Jobbsökarlistan

Bästa jobbsökarsajterna just nu, enligt rankning av Workshopping:

  1. Monster
  2. Stepstone
  3. Careerbuilder
  4. Jobbporten.se
  5. Eniro jobbsök
  6. Arbetsförmedlingen
  7. Workey
  8. Jobbsafari
  9. Jobbet.se
  10. Jobb24

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.