Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

7 saker du INTE ska göra under en intervju

Du är kallad till anställningsintervju. Du är laddad och redo, drömjobbet hägrar. Grattis säger vi. Men det finns saker att tänka på – här är sju misstag att se upp med.
Petra Rendik Publicerad 15 mars 2019, kl 10:11
www.colourbox.com
Att inte pilla på mobilen under anställningsintervjun är en självklarhet – lämna telefonen i väskan. www.colourbox.com

1. Jag har ingen aning

En grundlig research är a och o inför intervjun. Att komma oförberedd är både nonchalant och oseriöst. Läs på noga om företaget, gå in på deras hemsida, googla, kolla Linkedin och Facebook, prata med branschkollegor. Och glöm inte att läsa igenom tjänstebeskrivningen.

Gör en lista med frågor som du kan tänkas få. Men ställ även in dig på att få frågor som du inte kan svara 100 procent på. Men har du läst på så kan du åtminstone göra ett vettigt försök.

2. Nä, jag har inga frågor

En anställningsintervju är ingen envägskommunikation utan också en konversation. Har du inte slarvat med punkt 1 så kommer du ha ett batteri med frågor att ställa. Förbered i alla fall en handfull frågor om till exempel utvecklingsmöjligheterna, möteskulturen och hur en vanlig arbetsdag kan se ut på företaget. Det visar att du är nyfiken och genuint intresserad av jobbet.

3. Min förra chef var en psykopat

Även om det råkar stämma är rådet att du inte ska prata skit om din förra arbetsgivare. Du riskerar att framstå både som gnällig och illojal.  Dessutom är världen liten. Eller åtminstone din bransch. Du vill inte riskera att den som intervjuar dig är golfkompis med din förra chef. Är det allmänt känt att ditt förra jobb hade problem behöver du inte ljuga. Men var smidig, lyft i stället fram vad du har lärt dig av situationen. Fokusera på dig själv och din framtid på ditt nya jobb.

4. Hur mycket får jag?

Lön är en viktig fråga, den kommer och ska diskuteras men troligtvis inte vid det första mötet med en potentiell ny arbetsgivare. Försök i stället ta reda på löneläget på jobbet genom att prata med till exempel facket, för det är bra att du är förberedd när lön kommer på tal om du är aktuell för tjänsten.

5. Sorry men det var blöta löv på spåret.

Om det är någon gång i livet som du verkligen ska passa tiden är just vid en anställningsintervju. Skylla på väder, vägarbeten eller att google maps hakade upp sig funkar inte. Reka adress och hur du ska ta dig dit, skriv upp adressen och telefonnummer till arbetsgivaren så du har det nära till hands.

Var alltid ute i god tid – läs för tidigt. Med en kvart till godo, hinner du gå på toa, dricka ett glas vatten och ta ett djupt andetag. Sen ankomst, oavsett anledning, kan signalera att du är en slarver inte bara med punktlighet.

6. Vill du ha ett tuggummi?

Pilla på mobilen, sörpla kaffe, flacka med blicken och tugga frenetiskt på ett tuggummi utan att du lägger märke till det själv. Du är nervös, såklart.

Kom så ”clean” du bara kan till intervjun. Lämna mobilen i väskan, spotta ut nikotintuggummit även om röksuget sätter in och hoppa över pappmuggslatten hur avspänt det än må verka.

7. Jag älskar att prata med nya människor

Det är ju fantastiskt om du och den som intervjuar dig klickar omedelbart. Att vara lite personlig är inte fel men sluta inte vara professionell. Anställningsintervjun är inte platsen att prata gemensamma intressen på. Håll dig till ämnet. Vet du med dig att du lätt babblar på om allt, särskilt om du är nervös, ha en regel att vänta fem sekunder innan du svarar på frågor.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4