Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

7 saker du INTE ska göra under en intervju

Du är kallad till anställningsintervju. Du är laddad och redo, drömjobbet hägrar. Grattis säger vi. Men det finns saker att tänka på – här är sju misstag att se upp med.
Petra Rendik Publicerad
www.colourbox.com
Att inte pilla på mobilen under anställningsintervjun är en självklarhet – lämna telefonen i väskan. www.colourbox.com

1. Jag har ingen aning

En grundlig research är a och o inför intervjun. Att komma oförberedd är både nonchalant och oseriöst. Läs på noga om företaget, gå in på deras hemsida, googla, kolla Linkedin och Facebook, prata med branschkollegor. Och glöm inte att läsa igenom tjänstebeskrivningen.

Gör en lista med frågor som du kan tänkas få. Men ställ även in dig på att få frågor som du inte kan svara 100 procent på. Men har du läst på så kan du åtminstone göra ett vettigt försök.

2. Nä, jag har inga frågor

En anställningsintervju är ingen envägskommunikation utan också en konversation. Har du inte slarvat med punkt 1 så kommer du ha ett batteri med frågor att ställa. Förbered i alla fall en handfull frågor om till exempel utvecklingsmöjligheterna, möteskulturen och hur en vanlig arbetsdag kan se ut på företaget. Det visar att du är nyfiken och genuint intresserad av jobbet.

3. Min förra chef var en psykopat

Även om det råkar stämma är rådet att du inte ska prata skit om din förra arbetsgivare. Du riskerar att framstå både som gnällig och illojal.  Dessutom är världen liten. Eller åtminstone din bransch. Du vill inte riskera att den som intervjuar dig är golfkompis med din förra chef. Är det allmänt känt att ditt förra jobb hade problem behöver du inte ljuga. Men var smidig, lyft i stället fram vad du har lärt dig av situationen. Fokusera på dig själv och din framtid på ditt nya jobb.

4. Hur mycket får jag?

Lön är en viktig fråga, den kommer och ska diskuteras men troligtvis inte vid det första mötet med en potentiell ny arbetsgivare. Försök i stället ta reda på löneläget på jobbet genom att prata med till exempel facket, för det är bra att du är förberedd när lön kommer på tal om du är aktuell för tjänsten.

5. Sorry men det var blöta löv på spåret.

Om det är någon gång i livet som du verkligen ska passa tiden är just vid en anställningsintervju. Skylla på väder, vägarbeten eller att google maps hakade upp sig funkar inte. Reka adress och hur du ska ta dig dit, skriv upp adressen och telefonnummer till arbetsgivaren så du har det nära till hands.

Var alltid ute i god tid – läs för tidigt. Med en kvart till godo, hinner du gå på toa, dricka ett glas vatten och ta ett djupt andetag. Sen ankomst, oavsett anledning, kan signalera att du är en slarver inte bara med punktlighet.

6. Vill du ha ett tuggummi?

Pilla på mobilen, sörpla kaffe, flacka med blicken och tugga frenetiskt på ett tuggummi utan att du lägger märke till det själv. Du är nervös, såklart.

Kom så ”clean” du bara kan till intervjun. Lämna mobilen i väskan, spotta ut nikotintuggummit även om röksuget sätter in och hoppa över pappmuggslatten hur avspänt det än må verka.

7. Jag älskar att prata med nya människor

Det är ju fantastiskt om du och den som intervjuar dig klickar omedelbart. Att vara lite personlig är inte fel men sluta inte vara professionell. Anställningsintervjun är inte platsen att prata gemensamma intressen på. Håll dig till ämnet. Vet du med dig att du lätt babblar på om allt, särskilt om du är nervös, ha en regel att vänta fem sekunder innan du svarar på frågor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.