
En av fem kvinnor, 19 procent, upplever att de har fått kränkande frågor under anställningsintervjun. Motsvarande siffra för män är sju procent. En ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad visar att de kränkande frågor som kvinnor upplevde att de fått främst handlade om graviditet, kön – till exempel om kvinnan klarade av en mansdominerad arbetsmiljö – och ålder.
– Sådana frågor är inte respektfulla och hör inte hemma under en anställningsintervju. De har inte med saken att göra. Syftet med intervjun är att nå den perfekta matchningen utifrån rätt kompetens och erfarenhet, säger Anna Svärdemo Alander, chefsjurist på Randstad.
Hela en av tio kvinnor hade fått en fråga om graviditet under en anställningsintervju.
– Det är dystert. Ses graviditet som ett problem av arbetsgivarna har vi inte kommit långt i samhället, säger Anna Svärdemo Alander.
För den om är gravid eller planerar att skaffa barn kan det vara riskabelt att svara ärligt på frågan.
– Risken med att svara ärligt om man försöker att bli gravid är att man inte får jobbet. Men många vill inte ljuga. Förtroendet och relationen mellan arbetsgivare och anställd skadas om man ljuger eller förtiger något vid anställningsintervjun, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.
Hon tillägger att den som blir tillsvidareanställd och snabbt därefter blir gravid har ett skydd i diskrimineringslagen – och kan därför inte bli uppsagd på grund av graviditeten.
De kränkande frågorna till männen rörde främst sjukdomar, social tillhörighet och politiska preferenser. Män och kvinnor får alltså inte samma slags kränkande frågor. Av studien framgår inte vad det beror på.
– Men jag tror att det handlar om fördomar och förutfattade meningar hos den som intervjuar, säger Gunilla Krieg.
Det är inte olagligt att ställa frågor om sådant som graviditet, sexuell läggning och religiös tillhörighet under en anställningsintervju.
– Men om kandidaten nekas anställning är det upp till arbetsgivaren att bevisa att svaret på frågan inte var anledningen. Fattar arbetsgivaren ett beslut att inte anställa utifrån svaret på frågan kan det vara ett brott mot diskrimineringslagstiftningen och innebära dryga skadestånd, säger Anna Svärdemo Alander.
Gunilla Kriegs råd till den som har fått en kränkande fråga vid anställningsintervjun:
– Tänk efter om du vill jobba på ett företag som tycker att det är viktigare att undvika gravida och småbarnsföräldrar än att anställa dem som har den bästa kompetensen, säger hon.
Läs mer: När ska jag berätta på jobbet att jag väntar barn?
Anna Svärdemo Alander tycker inte att en arbetssökande ska svara på frågor som känns kränkande under en anställningsintervju.
– Jag tycker att man ska säga ”jag förstår inte varför den här frågan är relevant för tjänsten och för bedömningen av mig som person och min kompetens”. Kränkande frågor kan vara en varningsklocka och göra att intresset för att jobba på arbetsplatsen försvinner, säger hon.
Studien bygger på intervjuer med 1 188 personer i åldrarna 18-65 år gjorda i februari 2019.
Vad har frågorna som du upplevt kränkande handlat om?
Kvinnor
- Graviditet (56 %)
- Kön (23 %)
- Ålder (17 %)
Män
- Sjukdom (27 %)
- Social tillhörighet (överklass/arbetarklass, etc.) (25 %)
- Politisk tillhörighet (23 %)
Randstad