Om du kan men inte får jobba på grund av risken att du smittar någon med corona kan du få smittbärarpenning. Det gäller till exempel om du vet att du har corona eller om du bor ihop med någon som har det. Förutsättningen är att du inte kan jobba hemifrån.
För att få smittbärarpenning har Försäkringskassan hittills krävt ett läkarintyg. Det kravet slopas nu tillfälligt mellan den 6 februari och 30 april i år. Syftet är att avlasta den hårt pressade sjukvården. Försäkringskassan kräver fortfarande att en läkare har fattat beslutet att du inte kan jobba, men det räcker att du intygar ”på heder och samvete” att det finns ett sådant beslut.
Läs mer Corona: Många anmälningar från Systembolaget
Det går att få smittbärarpenning även för andra allmänfarliga sjukdomar, som salmonella och tuberkulos. Men för andra sjukdomar gäller fortfarande krav på läkarintyg.
Antalet personer som får smittbärarpenning har ökat explosionsartat sedan starten av coronapandemin. Under 2019 fick 275 personer den ersättningen. Förra året fick 13 272 personer smittbärarpenning.
Läs mer Coronatester: Företag snabbtestar personal
Kostnaden 2019 var drygt 3,4 miljoner kronor. Förra året betalade Försäkringskassan ut över 75 miljoner kronor i smittbärarpenning.
Då har du rätt till ersättning
- En läkare har beslutat att du inte får jobba på grund av att du är smittad eller misstänks vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
- Du ska till läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom.
- Du har en smitta, sjukdom eller sår som gör att du inte ska hantera livsmedel.
Smittbärarpenning betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta andra. Smittbärarpenningen är knappt 80 procent av din lön, men taket är 810 kronor per dag. Mellan den 6 februari och den 30 april kräver Försäkringskassan inget läkarintyg för smittbärarpenning på grund av corona.