Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Välj rätt sjukförsäkring

Skulle du bli allvarligt sjuk kan en diagnosförsäkring vara guld värd. Kolla bara vilka begränsningar som finns – innan du skriver på.
Niklas Hallstedt Publicerad
Fantazista/Colourbox.com
Fantazista/Colourbox.com

Ingen försäkring täcker allt, det finns alltid begränsningar. Det gäller även försäkringar som betalar ut ett engångsbelopp vid allvarliga diagnoser.

– En försäkring som ger ersättning vid cancer kanske enbart ersätter cancer i specifika delar av kroppen. Vissa försäkringar täcker också förstadier till cancer, andra inte. Det ser olika ut, säger Christina Meder, som är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och specialist på att jämföra försäkringar.

När det gäller operationer riktar försäkringarna i första hand in sig på större ingrepp och längre konvalescenser. Typexemplet är en försäkring som ersätter bråck på stora kroppspulsådern, men bara om diametern överstiger 4,5 centimeter. Det finns alltså risk att man, trots att man drabbats av en sjukdom som ingår i försäkringen, blir utan ersättning. För försäkringsbolagen gäller det att informera innan försäkringen tecknas, menar Christina Meder.

En försäkring som täcker cancer kanske bara ersätter cancer i vissa delar av kroppen

– De ska vara tydliga med att det finns begränsningar i förköpsinformationen eller produktbladet, det bör nämnas att det bara är vissa sjukdomar som ersätts och väsentliga begränsningar ska lyftas fram.

Men det räcker inte med att försäkringsbolaget redogör för begränsningarna i villkoren.

– Nej, det går inte att skriva allt i produktbladet, men kunden måste förstå att det inte räcker med att man har fått cancer för att få ersättning, man måste också ha fått en viss typ av cancer.

Vad kan man göra om man känner sig felaktigt behandlad av försäkringsbolaget?
– Man kan påpeka det för försäkringsbolaget och säga att det är otydligt. Skulle man inte komma överens går det att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden om det rör sig om tolkningen av villkoren. Handlar det om en medicinsk bedömning kan man vända sig till personförsäkringsnämnden.

Vilket stöd i lagen har man som konsument?
– I Försäkringsavtalslagen står det att väsentliga och oväntade begränsningar ska lyftas fram. Men sanktionsmöjligheterna ser olika ut beroende på om det är en individuell försäkring eller gruppförsäkring som man har exempelvis via facket. Missar ett bolag att informera om oväntade och väsentliga begränsningar i en individuell försäkring får bolaget inte åberopa begränsningen, säger Christina Meder.

Läs mer: Ingen ersättning trots sjukförsäkring: "Jag känner mig lurad"

TVÅ SORTERS SKYDD

  • En sjukförsäkring ger ersättning vid inkomstförlust som beror på arbetsoförmåga som uppstått på grund av sjukdom eller olycksfall. Med en diagnosförsäkring betalas ett engångsbelopp ut vid vissa diagnoser.

Konsumenternas försäkringsbyrå

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.