Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Svenskt Näringsliv ratar förlängda sjuklöner

Nederländerna har lyckats få ner sjuktalen kraftigt sedan arbetsgivarna tvingas betala sjuklön i två år. Men på Svenskt Näringsliv är man nöjd med det svenska systemet. Högre sjuklönekostnader drabbar såväl småföretag som personer med en sjukdomshistorik, enligt arbetsgivarorganisationen.
Linnea Andersson Publicerad
Peter Dejong / AP Photo
Både arbetsgivare och fack är nöjda med det holländska systemet, med vilket man fått ner sjukskrivningarna markant. Peter Dejong / AP Photo

I början av 2000-talet stod Sverige, Nederländerna och Norge inför samma utmaning med extremt hög sjukfrånvaro. Sedan dess har både Sverige och Holland gjort om sina sjukförsäkringssystem, men valt olika vägar. Norge, som inte gjort några reformer, ligger kvar på samma höga nivåer.

Att Nederländerna tog en väg och Sverige en annan beror enligt Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, att länderna har helt olika system. I Nederländerna tvingas arbetsgivarna betala sjuklön för anställda i upp till två år. En modell som har gett effekt. Sedan slutet av 1990-talet har sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna minskat med 40 procent i Nederländerna. Det rapporterar Ekot.

Såväl de holländska facken som arbetsgivarna verkar nöjda med det nya systemet. Men Catharina Bäck tror inte på att förlänga företagens sjuklöneansvar, utan menar att nuvarande sjuklöneperiod är väl avvägd ur ett svenskt perspektiv.

– Vi har provat längre sjuklöneperioder även i Sverige, men det gör att man blir mer försiktig vid rekrytering. De som har en sjukdomshistorik har svårare att bli anställda om kostnadsansvaret blir för stort för arbetsgivarna, säger Catharina Bäck.

Särskilt riskabelt är det för småföretagarna. Catharina Bäck poängterar vikten av det högkostandsskydd för höga sjuklönekostander som infördes vid årsskiftet för att lätta bördan för just mindre arbetsgivare.

Till skillnad från det holländska systemet innebar reformeren av sjukförsäkringen i Sverige bland annat att man införde fasta bedömningstider, en bortre tidsgräns för sjukskrivning och striktare regler för förtidspensionering. En reform som enligt Catharina Bäck också gett resultat.

– Jag tycker att det är viktigt att värna den reformerade sjukförsäkringen med tanke på hur det har sett ut historiskt. Men sedan är det också otroligt viktigt att få till tidiga insatser.

Efter toppen i slutet av 90-talet låg sjukfrånvaron i Sverige på en rekordlåg nivå 2011, men har sedan dess ökat. För att få ner den på en ”stabil nivå” igen vill Svenskt Näringsliv att man tydliggör samverkan och informationsutbytet mellan arbetsgivare, vården och medarbetaren. Man har testat en samverkansmodell för tidiga insatser i pilotprojekt där man, enligt Catharina Bäck, fått ner både längden och mängden sjukskrivningar.

– Det är viktigt för att ta tillvara på den arbetsförmåga som finns trots sjukdom. Sjukskrivning i sig är inte alltid den bästa behandlingsmetoden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.