Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Svårare att få sjukpenning

Andelen som inte får sjukpenning eller sjukersättning har ökat och ligger nu på de högsta nivåerna på flera år. Anledningen är att Försäkringskassan bedömer att allt fler personer har arbetsförmåga.
Linnea Andersson Publicerad 9 september 2016, kl 14:55
Försäkringskassan
Försäkringskassan bedömer allt oftare att människor har tillräcklig arbetsförmåga. Försäkringskassan

Under det första halvåret 2016 var det över 17 000 personer som nekades eller som blev av med sin sjukpenning. Det skriver Dagens Nyheter och hänvisar till statistik som tidningen tagit fram.

Andelen indragna sjukpenningar var i början av sommaren dubbelt så stor som året innan och under de första sex månaderna fick nästan 5 200 personer avslag på sin ansökan om sjukersättning.

– När vi utreder ärendena hittar vi arbetsförmåga i allt fler fall, säger Andreas Larsson, områdeschef för sjukförsäkringen på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

Enligt honom är ökningen ett resultat av en ”medveten satsning” för att bli mer noggrann med att bedöma arbetsförmåga, vilket är det som avgör om en person har rätt till sjukpenning eller inte. Försäkringskassan har fått mer pengar från regeringen för att tillämpa reglerna.

Störst är ökningen av indragen ersättning i gruppen som har passerat dag 180 i sin sjukskrivning. Anledningen är att de som har en anställning då ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Försäkringskassan kan då göra bedömningen att en sjukskriven person saknar förmåga att klara av sitt vanliga jobb men att han eller hon klarar av andra arbeten.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]